Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pacienți cu Covid-19 externați la cerere și-au infectat familiile. Sunt 26 de persoane bolnave

DSP Dâmboviţa anunţă, într-un comunicat de presă remis luni, că sunt şase focare familiale active cu un total de 26 de cazuri de COVID-19, ca urmare a cererii de externare sau a refuzului internării din partea persoanelor pozitive.

"Judeţul Dâmboviţa se confruntă în ultimele două săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri SARS-CoV-2 pozitive, pe fondul: relaxării măsurilor restrictive instituite în perioada stării de urgenţă în diferite sectoare de activitate; existenţei unui număr mare de focare de colectivitate; (...) deciziei personale a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere sau a persoanelor pozitive care refuză internarea şi care rămân în familie/comunitate, decizie care a generat până acum un număr de şase focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive", precizează DSP Dâmboviţa.

Conform sursei citate, o altă cauză a numărului mare de cazuri este creşterea numărului de testări profilactice la centrele rezidenţiale pentru persoane adulte şi copii, conform metodologiei de supraveghere a sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

Printre motivele creşterii numărului de cazuri cu noul coronavirus în judeţ, DSP Dâmboviţa mai identifică: decizia societăţilor comerciale de a testa profilactic un număr cât mai mare de angajaţi în detrimentul izolării la domiciliu a contacţilor direcţi ai cazurilor confirmate; nerespectarea recomandărilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor contacte directe ale unor cazuri confirmate, ca urmare a ultimelor modificări legislative; nerespectarea de către populaţie a regulilor de distanţare fizică, a celor de igienă personală, precum şi nepurtarea măştii de protecţie ori utilizarea acesteia în mod necorespunzător; accentuarea gradului de mobilitate a populaţiei având în vedere sezonul estival.

În judeţ au fost în ultimele 24 de ore 30 de noi cazuri de COVID-19, numărul total ajungând la 965. De la începutul pandemiei au decedat 35 de dâmboviţeni.

Citește și
accident
Accident grav în Dâmbovița. Cinci oameni au fost răniți după ce mașinile în care se aflau s-au izbit frontal

Conform datelor DSP Dâmboviţa, în judeţ, sunt în total 73 de persoane confirmate care refuză internarea şi 38 de persoane confirmate externate la solicitare.

Secții ale spitalelor Găeşti şi Moreni, desemnate pentru îngrijirea pacienţilor cu COVID-19

 

Secţii ale spitalelor Găeşti şi Moreni au fost desemnate pentru îngrijirea pacienţilor cu noul coronavirus, în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19 în judeţ, se arată într-un comunicat de presă al DSP Dâmboviţa.

"Capacitatea unităţilor sanitare cu paturi desemnate de Ministerul Sănătăţii ca spitale suport COVID-19 a fost depăşită, astfel că a fost necesară intervenţia Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa pentru organizarea transferului pacienţilor în unităţi similare din judeţele învecinate, care se confruntă la rândul lor cu o creştere a numărului solicitărilor şi al internărilor pentru tratament de specialitate. Prin Ordinul nr. 1239 din 09.07.2020, ministrul sănătăţii a modificat Anexa 3 - lista spitalelor de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 (...), incluzând pe această listă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, Spitalul Orăşenesc Găeşti, dar şi Secţia Recuperare Medicală a Spitalului Municipal Moreni", precizează DSP Dâmboviţa.

Conform sursei citate, propunerea ca Spitalul Orăşenesc Găeşti (cu excepţia Compartimentului de Primiri Urgenţe, radiologie, farmacie, dispensar TBC şi ambulatoriul de specialitate) să devină spital suport COVID a fost fundamentată prin necesitatea asigurării condiţiilor de tratare sub supraveghere medicală a pacienţilor confirmaţi SARS-CoV-2, forme asimptomatice şi uşoare.

"Personalul Spitalului Orăşenesc Găeşti a fost dezinformat că activitatea compartimentului de primiri urgenţe va fi suspendată, fiind dirijată într-un corp similar celui de triaj epidemiologic, amplasat la intrarea în unitate, fapt cu care Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa nu poate fi de acord. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa au analizat structura funcţională a Spitalului Orăşenesc Găeşti şi au stabilit că se pot asigura circuite funcţionale separate pentru CPU, laborator de radiologie şi imagistică şi ambulatoriul de specialitate, aflate la parterul clădirii, cu intrări separate atât pentru CPU, cât şi pentru radiologie şi ambulatoriu şi în acest sens va emite aviz favorabil pentru noua structură", susţine DSD Dâmboviţa.

Pacienţii de la Spitalul Găeşti care au noul coronavirus vor fi investigaţi radiologic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Reprezentanţii DSP mai anunţă că tratamentul pacienţilor COVID - pozitivi, cu forme uşoare sau asimptomatice, va fi stabilit în baza unui protocol încheiat între Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte şi Spitalul Orăşenesc Găeşti, protocol ce va fi avizat de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa. În baza acestui protocol, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, prin medicii specialişti de boli infecţioase şi pneumologie, va evalua fiecare pacient, stabilind schema de tratament, urmând ca la Spitalul Orăşenesc Găeşti personalul medical să supravegheze evoluţia bolii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult