Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Originile românești ale imnului de stat al Israelului. A fost compus în Moldova și are la bază o melodie populară

"Hatikva", "Speranța" în limba română, este imnul de stat al Israelului. Puțini știu însă că versurile sale au fost scrise în România.

Versuri cântecului au fost scrise pentru prima oară în anul 1877, la Iaşi. Autorul lor este poetul evreu Naftali Herz Imber, născut în Galiția, în 1856, informează The Times of Israel.

În 1882, acesta a emigrat în Palestina, pe atunci o provincie a Imperiului Otoman, și a locuit la Haifa, acolo unde a continuat să-și îmbunătățească poezia. Aceasta avea să devină imnul mișcării sioniste la începutul secolului al XX-lea.

În 1888, evreul Samuel Cohen, cel care s-a născut în Ungheni, Basarabia, a adaptat un vechi cântec popular românesc, "Carul cu boi", care "se potrivea ca o mănușă pentru Hatikva", a declarat, pentru The Times of Israel, muzicologul israelian Dr. Natan Shahar.

Citește și
hamas
Un cetăţean al Republicii Moldova a murit în urma ofensivei organizaţiei palestiniene Hamas în Israel

În 1948, pe baze ad-hoc, "Hatikva" a devenit imnul național al noului stat Israel, dar a fost contestat atât de evreii religioși, nemulțumiți de faptul că Dumnezeu nu apare deloc în versuri, cât și de arabii palestinieni cetățeni ai Israelului, care erau supărați deoarece imnul îi pomenește doar pe evrei.

"Hatikva" a fost adoptat oficial ca imn al Israelului abia în 2004.

Naftali Herz Imber a murit la 8 octombrie 1909, în sărăcie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult