Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașele-fantomă din România. Mulți români au înțeles mesajul și stau în casă

Your browser doesn't support HTML5 video.

La patru zile de când a intrat în vigoare ordonanța militară care restrânge dreptul la circulație, mulți români au înțeles mesajul și stau în casă.

Restaurantele și terasele sunt închise, iar pe străzi s-a instalat liniștea. Sunt însa și oameni care nu țin cont de restricții. De joi până duminică, polițiștii au dat aproape 34.000 de amenzi, în valoare totală de 45,7 milioane de lei.

Peste București s-a așternut liniștea. Au dispărut cozile interminabile de la semafoare, iar trotuarele sunt goale.

Piața Universității, kilometrul zero al României și una dintre cele mai aglomerate zone din București, a devenit acum pustie. Abia dacă se mai zărește câte un om pe stradă, iar majoritatea celor care au ieșit totuși din case au avut un motiv întemeiat.

Și în Timișoara peisajul este asemănător. În Piața Unirii din Timișoara, care în mod normal era cea mai aglomerată zonă din oraș, mesele restaurantelor din jur erau pline de localnici și turiști, este acum goală.

Citește și
Magazinele pe net au ajuns afacerea zilei. Cum supraviețuiesc afacerile pe timp de coronavirus
Magazinele online au ajuns afacerea zilei. Cât vor câștiga în perioada de criză

Puținele afaceri care încă funcționează livrează doar la domiciliu și se plâng de lipsa comenzilor.

Liniștea s-a așternut și peste Brașov. Orașul altădată plin de turiști, pare acum intrat în adormire.

Marius Damian, videograf: „Este destul de straniu să te plimbi prin Piața Sfatului din Brașov sau pe lângă Biserica Neagră și să întâlnești doar o pisică sau un cățel. Suntem obișnuiți cu un oraș energic, cu mult trafic, mulți turiști, de data asta am găsit un Brașov aproape pustiu.”

Și cetatea Alba Carolina, plină de turiști și localnici în urmă cu câteva săptămâni, este aproape goală.

Iar la malul marii, vestita faleză a Cazinoului este goală, deși oamenii ieșeau mereu la plimbare. Acum stau toți acasă.

Și străzile din Reșița sunt pustii. Înainte de limitarea circulației, Ramona - o tânăra din Cluj-Napoca, făcea, chiar și pe timp de iarnă, 13.000 de pași pe zi, adică 9 kilometri. Acum se antrenează în casă.

Ramona Năstăsoiu: „Dintr-o persoană activă, mergeam peste tot pe jos, la cumpărături, la job, la sală, am ajuns să am 6-7-8-9 sute de pași în ziua în care îmi plimb cățelul în fața blocului.”

Iar cazul ei nu este singular. Suntem printre europenii care și-au redus cel mai mult mobilitatea în această perioadă.

Un studiu realizat de o companie care livrează ceasuri inteligente și gadgeturi portabile arată că românii făceau săptămâna trecută cu 24% mai puțini pași decât de obicei.

Ne-au depășit doar italienii și portughezii, care au redus mersul pe jos cu 25%, și spaniolii cu 38%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult