Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașele din România în care se poate plăti la piață cu cardul. „Li se pare ciudat”

Your browser doesn't support HTML5 video.

După Sibiu, Galați și Iași, Bucureștiul intră în lista orașelor unde oamenii pot plăti cu cardul la piață. În două piețe din oraș au apărut primele POS-uri la producătorii agricoli, în vreme ce în alte orașe sunt deja peste 80.

Oamenii speră ca astfel să le crească vânzările și să-i atragă la piață și pe cei care sunt obișnuiți să meargă la cumpărături doar cu cardul.

În piaţa Matache din Capitală, doi producători agricoli s-au modernizat. De câteva zile au pe tarabe POS-uri pentru cei care vor să-şi plătească legumele şi fructele cu cardul.

Cumpărător: E mai uşor portofelul. Reporter: Nu mai umblaţi cu numerar nici la piaţă. Cumpărător: Oricum nu umblu.

Nicu, producător agricol: "Am şi constatat că mulţi rămâneau fără cash în pieţe, nu aveau bancomat în pieţe şi ne comandau şi ne lăsau şi cu punguţele de marfă pentru a merge la bancomate şi nu-i mai vedeam."

Citește și
Comercianții din Brașov au fugit de la tarabe când au văzut Poliția. ”M-au cam speriat”
Comercianții din Brașov au fugit de la tarabe când au văzut Poliția. ”M-au cam speriat”

Petrică Țocu, producător agricol: "Unii se miră, li se pare ciudat - cum să plăteşti în piaţă cu cardul. - simplu, ca bună ziua. E opţional , celor tineri chiar le pare bine. E o normalitate, este un început."

Acum patru ani, să vii la piaţă şi să plăteşti cu cardul era un lucru inedit, puteai face asta doar la o tarabă dintr-o piaţă bucureşteană. Între timp, 88 de producători agricoli din pieţele a patru oraşe s-au înarmat cu aparate care ''citesc'' astfel de cârduri, în speranţa că-i vor atrage şi pe clienţii obişnuiţi să se aprovizioneze de la supermarket.

În Capitală, sunt abia trei tarabe unde se poate plăti cu cardul - două în Piaţa Matache şi una la Piaţa Domenii. La Sibiu, primul oraş cu POS în piaţă, sunt deja 60. Şi la Galaţi şi Iaşi sunt vânzători la piaţa care acceptă plată cu cardul.

Teodor Ioan Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România: Din primăvară, vom merge în Cluj, în Timişoara şi în Târgu Mureş, în prima fază, acolo sunt solicitări. POS-urile sunt oferite gratuite, comisioanele sunt aproape inexistente.

Dar, spun reprezentanţii pieţelor, e nevoie de multă muncă de convingere, pentru că unii producători se tem de comisioane, de Fisc ori se ghidează după zicala ''ce-i în mână, nu-i minciuna''. Reticenţi sunt şi unii cumpărători.

Cumpărător: Se poate plăti cu cardul? Vânzător: Avem aici şi POS-ul. Cumpărător: A, ne-am dat.... Vânzător: Nici chiar aşa, ne-am modernizat! aţi plătit, doamnă, cu cardul? Cumprător: Nu, nu, încă nu.

Datele Băncii Naţionale arată că românii ţin în portofele peste 17 milioane de carduri bancare, dar multe încă sunt folosite doar pentru retragerea de bani, nu la cumpărături.

În ţările vestice şi nordice aproape totul se plăteşte cu cardul - de la facturi, impozite, cumpărături şi până la gustările de pe stradă. România este însă pe ultimele locuri în Uniunea Europeană privind plăţile cu cardul - 40% dintre adulţi nu au nici măcar cont bancar, potrivit Băncii Mondiale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult