Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Omul de afaceri Călin Donca rămâne în arest preventiv. Cum acționa gruparea infracțională din care făcea parte

Omul de afaceri braşovean Călin Donca rămâne în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de infracţiuni financiare, au decis, marţi, judecătorii de la Curtea de Apel Braşov.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au respins contestaţiile formulate de Donca şi de Ileana Buzatu faţă de decizia de arestare preventivă pronunţată de Tribunalul Braşov.

De asemenea, instanţa a admis contestaţia formulată de Iulia Elena Dobre, inculpată în acelaşi dosar, plasându-o sub control judiciar.

Decizia Curţii de Apel Braşov este definitivă, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat transmis anterior de DIICOT, cei trei ar fi membri ai unei grupări infracţionale şi sunt cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Astfel, potrivit anchetatorilor, respectivele persoane ar fi înregistrat în contabilitatea unor societăţi operaţiuni fictive, cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi a măririi cuantumului TVA deductibilă, care a avut ca rezultat sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului, cauzând un prejudiciu de 4.346.286 de lei.

De asemenea, prin documente care ar atesta operaţiuni fictive, liderul grupării ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a 8.337.746 de lei între societăţi aparţinând sau controlate de membrii grupării, dintre care una ar fi înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai, precum şi achiziţionarea unor bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD, toate acestea fiind însuşite din patrimoniul societăţii, fapt care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare având consecinţe deosebit de grave.

Totodată, membrii grupării ar fi iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, deţinut şi controlat de către aceştia, creând propria monedă virtuală.

"Având în vedere interesul scăzut pentru aceasta, membrii grupării ar fi întreprins operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, inducând, totodată, persoanele interesate în eroare, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale, potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, şi reuşind obţinerea unor sume importante de bani (aproximativ 700.000 USD)", susţin procurorii de combatere a criminalităţii organizate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult