Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii ginecologi avertizează: Factorul care împiedică cuplurile să aibă copii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicii ginecologi avertizează că faţă de acum două decenii, numărul cuplurilor care nu reuşesc să aibă copii a crescut masiv şi din cauza obezităţii.

30% dintre români sunt supraponderali, iar studiile recente arată că ar trebui să privim spre cântar atunci când partenerii nu au alte probleme de sănătate. Însă cei care vor să ajungă la o greutate normală înainte să-şi mărească familia trebuie să apeleze la medic.

23 de ani şi 100 de kilograme, la 1,50 m înălţime. Trei ani mai târziu are 47 de kilograme şi un bebeluş de două luni. Andreea s-a înjumătăţit, spune ea, pentru că era singura şansă de a deveni mama.

"Grăsimea se depune pe organele interne, în cazul meu şi pe ovare şi pe trompele uterine", a spus Andreea.

Tânăra şi soţul ei aveau analize perfecte şi nu bănuiau că ea nu rămânea gravidă din cauza kilogramelor în plus.

Citește și
tanara gravida
Cum ne împiedică stresul să devenim mame. Procesul, explicat de medicii specialişti

Andreaa: - Am ajuns la un medic ginecolog care mi-a spus foarte ferm "dacă nu slăbeşti, nu ai să reuşeşti să ai un copil". Eram convinsă că undeva la mine este problema. Reporter: -Dar nu te-ai gândit că vine de acolo? Andreea: -Nu, nicio secundă. Reporter: -Câte kilograme ai luat în timpul sarcinii? Andreea: -10 kilograme, pe care le-am dat jos în 7 zile.

"În momentul când ţesutul adipos e în exces şi cantitatea de estrogeni e în exces, ceea ce duce la un dezechilibru hormonal care inhibă ovulaţia. Greutatea mare afectează şi bărbatul, nu doar femeia. Bărbaţii cu greutate mare şi mai ales diametru abdominal peste 100 cm au deficit de testosteron", a declarat Erna Stoian, medic ginecolog.

Incidenta problemelor erectile e de trei ori mai mare la bărbaţii obezi spun medicii. Iar când ambii parteneri se luptă cu greutatea, şansele de a obţine spontan o sarcină scad. Soluţiile trebuie căutate tot împreună. Aşa au apărut şi în România grupurile de susţinere.

Reporter: -Câți pacienţi care vor să devină părinţi vin spre tine? Cristina Fedorovici, psiholog: -Foarte mulţi. Vin şi doar doamnele singure sau vin în cuplu. Este scopul care îi mobilizează cel mai repede şi îi face şi să se menţină mai uşor după aceea.

Nu uitaţi totuşi că primul pas îl constituie analizele menite să excludă alte afecţiuni care ar provoca infertilitatea. Iar slăbirea de ordinul a zeci de kilograme trebuie neapărat supravegheată de medic.

Ginecologii citează studii care arată că pierderea a 10% din excesul ponderal creşte cu 50% şansele de a obţine o sarcină pe cale naturală. Nu contează ritmul slăbirii şi nici metoda aleasă, ci mai degrabă ca partenerii să aştepte perioada de stabilizare a greutăţii, înainte de a încerca să aibă un copil.

O greutate sănătoasă favorizează inclusiv reuşita procedurilor de fertilizare în vitro. Partea bună e că majoritatea pacienţilor care slăbesc şi îşi măresc ulterior familia au un risc scăzut de îngrăşare Explicaţia este simplă: întâi au multe nopţi nedormite, apoi trebuie să alerge după cel mic.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult