Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O femeie cu Covid-19 a murit înainte să fie urcată în elicopter. A fost purtată între spitale, din lipsă de paturi

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Brașov, o femeie bolnavă de COVID-19, purtată între spitale din lipsă de paturi, a murit înainte să fie urcată în elicopter.

Transportul aerian de urgență pentru trei pacienți din Brașov, aflați în stare gravă, a fost decis joi seară, la București. Transferul s-a făcut cu un elicopter MAI de dimensiuni mari, pe aerodromul de la Ghimbav.

De acolo, aeronava urma să aterizeze la București, iar bolnavii să fie preluați de ambulanțe și transportați la Ploiești, unde sunt încă paturi libere.

Însă, unul dintre bolnavi, o femeie în stare gravă, intubată, a murit înainte să fie urcată în elicopter. Alți doi pacienți, și ei intubați, au supraviețuit transferului aerian, dar starea lor este critică.

Violeta Tănase, purtătorul de cuvânt al SJU Ploiești: „Sunt în stare gravă, pe suport ventilator."

Citește și
medici pe ambulanta cu masti de protectie
Coronavirus România LIVE UPDATE 24 aprilie. 15 noi decese anunțate, bilanțul ajunge la 567 de morți

Și asta pentru că în tot județul Brașov există doar 15 paturi de terapie intensivă dotate cu aparatură necesară tratării bolnavilor infectați cu noul coronavirus. 12 dintre ele erau ocupate joi seară cu pacienți în stare severă și critică. 

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență, unde se află secția ATI-COVID, spun că decizia mutării a fost luată la București. Protocolul prevede că întotodeauna trebuie să existe un număr minim de paturi libere pentru pacienți care vin în stare gravă și necesită intubare imediată, față de cei intubati dar relativ stabilizați.

Dorel Săndesc, președintele Asociației ATI din România:„Decizia e grea, dar e preferabil să faci un transfer din timp, decât să îți vină în miez de noapte doi, trei pacienți și să fii pus în acea situație dramatică în care un pacient instabil, care vine atunci, și care are șanse mari, să nu aibă la dispoziție acel pat de terapie și acele echipamente. Se vede acum, iată, este o concluzie certă, secțiile de ATI sunt subdimensionate."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult