Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul incidentelor grave în școli crește alarmant. Unele unități de învățământ nu beneficiază nici măcar de pază

Your browser doesn't support HTML5 video.

Numărul incidentelor grave în școli a crescut alarmant în ultima perioadă. Un elev de 13 ani de la Școala Gimnazială din comuna Movileni, județul Galați, a fost rănit cu briceagul, într-o pauză, de un coleg mai mare cu un an.  

Pentru că are 14 ani, agresorul este cercetat penal și este acuzat de tentativă de omor.

Miercuri, într-o școală din Chitila, județul Ilfov, un elev a pulverizat spray lacrimogen pe hol. Și acest incident este verificat de polițiști.

Atac cu briceagul

Atacul a avut loc într-o pauză, în sala în care învață clasa a VIII-a. Elevul de 13 ani venise la fratele său mai mare. Tot acolo era și agresorul, în vârstă de 14 ani.

Cu toate că ar fi prieteni, băieții au început să se îmbrâncească, iar cel de a VIII-a a scos briceagul din buzunar și l-a rănit pe celălalt în braț și piept.

Citește și
Abolfazl Adinezadeh
Un elev protestatar a murit în Iran după ce ar fi fost împuşcat de la mică distanţă

Angela Apetre, directoarea școlii: „Deodată s-a întâmplat altercația între ei. Deci a apărut totul spontan. Ei sunt prieteni. S-a întâmplat, acum nu știu. Că s-a întâmplat o dată, de două ori, nu știm. L-a uitat în pantaloni cu o seară înainte”.

Rănile suferite de băiatul de 13 ani nu sunt grave, dar a rămas sub supravegherea medicilor, în spital.

Colegul său a fost audiat de polițiști, în prezența părinților. Cum are 14 ani, el poate răspunde penal și a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor.

Mama elevului de 14 ani: „Îl verificam ca orice mamă. E de necrezut așa ceva. Dar nu a văzut așa ceva în familie”.

Astfel de incidente în școli nu sunt, din păcate, o raritate

Un elev de clasa a VII-a de la o școală din Chitila, județul Ilfov, a pulverizat spray lacrimogen pe holul unității de învățământ. Două colege mai mici au avut nevoie de ajutor medical.

Mai mulți polițiști au mers la o școală din Jilava și au verificat ghiozdanele unor elevi. Ar fi avut informații că unul dintre ei ar veni cu arme albe la ore.

Părinții copiilor controlați s-au plâns că agenții au fost prea duri și că acțiunea ar fi semănat cu o percheziție.

Șapte polițiști sunt cercetați acum pentru abuz în serviciu, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă închisoarea.

Sindicatul polițiștilor Europol a reacționat și a alăturat incidentul din Ilfov cu cel de la Galați.

Conform legii, polițiștii pot legitima sau percheziționa corporal orice persoană. Îi pot verifica bagajele și mașina. Agenții trebuie să prezinte motivul. De pildă, acesta poate fi o acțiune de prevenire a infracționalității. Aceleași reguli se aplică și în cazul minorilor, cu mențiunea că polițiștii trebuie să anunțe părinții în cazul în care minorul trebuie să dea declarații sau e dus la secție.

Fiecare unitate de învățământ poate face controale periodice, însă numai cu acordul părinților. În multe școli nu sunt nici paznici. Aceștia ar trebui plătiți de autoritățile locale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult