Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noul an universitar aduce cursuri de la distanță și mai puține locuri la cămin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Noul an universitar aduce cursuri de la distanță și pentru studenții la zi, dar și mai puține locuri la cămin, pentru că tinerii vor sta doar câte doi în cameră.

În mai multe universități, la cursuri vor fi prezenți în primele săptămâni doar cei care încep și termină studiile. Sălile trebuie aerisite cât mai des, ușile - ținute mereu deschise, iar cei care au temperatura mai mare de 37,3 grade nu pot intra în clădire, scrie în ordinul ministerului Educației.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ar urma să cheme la cursuri în primele săptămâni doar bobocii şi studenţii care dau licenţa. Restul vor face cursuri online.

Laura Irimies, purtător de cuvânt al UBB Cluj-Napoca: "Vizează aducerea celor din anul 1, anul final de studii şi a studenţilor de la facultăţile experimentale, fizică, chimie, biologie, facultatea de sport şi facultăţile de teologie care au nevoie de cursuri față în față". Din cele 5.000 de locuri de cazare vor rămâne mai puţin de jumătate, pentru că studenţii vor sta doar câte doi şi vor avea baie proprie.

La Universitatea de Agronomie, însă, toate cursurile ar urma să se ţină online. Studentă: ”Mi-ar plăcea mult mai mult să se vină la facultate, este o experienţă unică, statul la cămin".

Citește și
coronavirus
Țara în care toți cetățenii vor primi gratuit vaccinul împotriva noului coronavirus

Şi la Iaşi, cei 4.500 de studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole vor veni la facultate pe rând.

Gerard Jităreanu, rector USAMV Iași: "Jumătate dintre ei vor veni în primele 7 săptămâni la şcoală, pentru actvități de laborator şi seminarii".

Şi viaţa de cămin a fost regândită. Camere de doi şi mască obligatorie în spaţiile comune.

Vasile Stoleru, prorector USAMV Iași: "La intrarea în cămin vor fi termometrizați, studenţii au dezinfectoare puse pentru fircare în cămin. Vor fi cazaţi studenți, pe cât posibil, din acelaşi an şi din aceeaşi grupă. Păturile, bligatoriu, vor fi distanţate, la cel puţin 1.5 m. La început avem cameră perevazută pentru izolare". Şi la Univesitatea Tehnică “Gh Asaschi” din Iaşi, prioritari la cursuri vor fi cei din primul an şi din anul patru. Şi aici, doar jumătate dintre cele 8.000 de locuri de cazare vor fi ocupate.

Dan Cașcaval, rector UTI Iași: "În a doua parte a semestrului, dacă va fi posibil, vom aduce la şcoală şi anii 2, 3 de licenţă şi 2 de master".

La Universitatea Politehnică din Timişoara cinci săptămâni vor veni la cursuri doar bobocii.

Florin Drăgan, rector al Universității Politehnice Timişoara: "După care împărţim studenţii, anii, în special anii mai mari, în două jumătăţi: o parte vor veni şi vor face activităţi față în faţă, o altă parte vor face online”.

În zilele următoare, toate universităţile vor stabili în ce condiţii vor începe cursurile. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult