Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Negocierile dintre sindicate și Guvern trenează. Cel mai probabil profesorii vor fi în grevă începând de luni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este tot mai clar că luni profesorii vor fi în grevă. Negocierile dintre Guvern și organizatorii protestelor pe tema salariilor, trenează.

Liderii de sindicat, care cer beneficii extinse și în contractul de muncă, le-au transmis profesorilor să-i anunțe pe părinți că suspendarea cursurilor este o certitudine. Pentru cei care muncesc și nu au cu cine să-și lase copiii este o reală problemă.

Haos este cuvântul de ordine, în comunicarea dinspre directori către părinți.

Sindicaliştii luptă pe două fronturi. Pe de o parte extinderea avantajelor din contractul colectiv de muncă, discutată cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

În prezent, cadrele didactice au un concediu de 62 de zile lucrătoare pe an, plus 3 zile libere pentru schimbarea domiciliului, alte 5 zile pentru schimbarea postului. Când redactează lucrări în interesul învățământului primesc 6 luni de concediu plătit. Și personalul nedidactic beneficiază de concedii care cresc odată cu vechimea.

Pe de altă parte, dascălii cer imperativ mărirea salariilor de care răspund ministerul finanţelor şi cel al muncii. Acum, un debutant în învăţământ ia în jur de 2800 de lei. Câştigul creşte în funcţie de grade până la 6000 de lei.

Între timp, cancelaria a devenit spațiu de dezbatere. Cei care au semnat deja pentru grevă încearcă să-și convingă colegii să li se alăture. Organizarea programului în școli cu o parte din dascăli activi și altă parte în grevă va fi oricum dificilă.

Iuliana Constantinescu, Reprezentantul Federației Părinților: "Ar trebui și sindicaliștii să ne înțeleagă pe noi ca părinți. Niciun părinte nu-și dorește o presiune în plus pentru copilul lui în acest moment, într-o stare totală de incertitudine. Este foarte complicat pentru un părinte de copil preșcolar sau antepreșcolar să găsească soluții de azi pe mâine".

Liderii greviștilor consideră însă că acestea ar fi cazuri punctuale.

Marius Nistor, Președintele Federației Spiru Haret: "Vreau să vă spun foarte clar că una e să vorbim de situații delicate, și alta e presiunea părinților, care indiferent de nemulțumirile noastre şi de faptul că suntem într-o acțiune de protest, vor trimete vor dori să-și trimeată copiii la școală."

Unii elevi din anii terminali par hotărâți să profite de pauză.

Elev: "Învățăm, da. Acum, că e final de an, ne mărim și noi mediile."

Următoarele discuții dintre șefii federațiilor din educație și oficialii guvernamentali sunt stabilite pentru luni la prânz.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult