Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ne plângem de sărăcie, dar importăm tot mai multe fructe mare. Cât costă un kg de homar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-o țară săracă există, paradoxal, o piață tot mai solidă pentru cei care își permit să se răsfețe cu homari pe grătar, crabi uriași, creveți și caracatițe de peste mări și țări.

Importurile de fructe de mare au crescut cu 70% în numai doi ani. Fenomenul are de-a face, desigur, cu succesul restaurantelor care au adus la noi gastronomia mediteraneană, dar și cu dorința românilor de a regăsi și gusturi și preparate descoperite în vacanțe.

Ricardo Deus a învățat din experiență că muncă de bucătar are pericole ascunse, dar le oferă entuziast clienților un spectacol care-i lasă cu gura căscată.

Homarii cu coadă albastră domină un acvariu imens, cu crabi, langustine și alte crustacee uriașe.

Aproximativ 100 de euro kilogramul, acesta e prețul trecut în meniuri. Doritori sunt destui, la cine de afaceri sau în evenimente private. Cu cât exemplarul e mai spectaculos, cu atât stârnește interesul clienților.

Citește și
creveti
Consumul de pește și fructe de mare s-a dublat în România. Cum trebuie gătite corect

Din 2016, valoarea importurilor de crustacee a crescut cu 70%, până la 14 milioane de euro, anul trecut. Și moluștele au fost cerute pe piață, însă tranzacțiile sunt în scădere ușoară. Furnizorii interni au adus însă mai multe transporturi de nevertebrate marine - caracatițe și calamari.

Restaurantele grecești, spaniole și italienești gătesc totul simplu, cu minim adaos de condimente și ulei de măsline.

Ricardo Deus, chef: „Toate sunt aduse din Portugalia. Și sunt foarte gustoase.” Reporter: „Au multă carne?” Ricardo Deus, chef: „Da, toate sunt cărnoase”.

Amestecurile de fructe de mare congelate acoperă cea mai mare proporție a importurilor, iar pentru categoriile proaspăt și prefiert preferați sunt, de departe, creveții de calibru mic și mediu.

Don Mariano: „Pentru că sunt sănătoase, pentru că sunt foarte bune și pentru dietă, pentru că au un altfel de gust față de ce suntem obișnuiți. Este firesc, pentru că România are doar midii și rapane ca fructe de mare, și sezonul este foarte scurt”.

Nu uitați că vă puteți procura materia primă și din magazine și piețe. Folosiți însă doar surse verificate. Scoicile pot fi consumate în cel mult 10 zile de când sunt pescuite, iar crustaceele în maximum două săptămâni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult