Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care Ucraina lucrează pe ascuns pe Canalul Bâstroe. De ce este important pentru ei să adâncească acolo

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul a decis să trimită experți în Delta Dunării pentru a verifica lucrările de dragare făcute de ucraineni pe canalul Bâstroe. Decizia vine după mai multe zile în care politicienii de la București s-au contrazis pe subiect.  

Luni, la Ministerul Transporturilor am avut loc o discuție pe care ministrul Sorin Grindeanu a convocat-o cu responsabilii din acest domeniu.

Potrivit declarațiilor de până acum, premierul României susține că partea ucraineană a informat că urmează să facă aceste lucrări de îndepărtare a aluviunilor, dar nu și că intenționează să adâncească canalul în zona Bâstroe.

De ce este importantă această adâncire a canalului Bâstroe

Adâncirea canalului Bâstroe este importantă pentru Ucraina pentru că, de la izbucnirea războiului, de un an de zile, pentru Ucraina, fluviul Dunăre a devenit canalul prin care trebuie să exporte cerealele. A făcut-o și până acum, dar a folosit brațul Sulina.

Atât Bâstroe, cât și Chilia sunt brațe ale Dunării pe care nu puteau circula nave de mare tonaj.

Citește și
Canalul Bâstroe
Ucraina anunță că a adâncit Canalul Bâstroe cu 2,6 metri. Ambasada de la București spunea că sunt lucrări de întreținere

Prin aceste lucrări, despre care a sesizat pentru prima dată Ministerul Transporturilor, se adâncește canalul navigabil, iar pe acolo, susțin surse din interiorul Ministerului Transporturilor, încă de acum o lună circulă nave de mare tonaj.

Astfel, Ucraina și-ar putea exporta, fără ajutorul României, cerealele pentru întreaga Europă.

Ceea ce a alertat autoritățile de la București a fost un comunicat al Ministerului Infrastructurii de la Kiev, care a anunțat că - pentru prima dată de când Ucraina și-a obținut independența din 1991 - pe Canalul Bâstroe pot circula nave, pentru că adâncimea acestuia a crescut de la 3,9 metri la 6,5 metri.

Aceleași nave care draghează în acest moment aluviuni pe Bâstroe ar continua lucrările până când ar obține o adâncime de 8 metri.

Aceste lucrări nu sunt lipsite de implicații pentru ecosistemul Deltei Dunării.

Administratorii ecosistemului spun că, în ultimii ani, faptul că Dunărea a avut în perioada verii un debit scăzut a afectat ecosistemul, iar faptul că Ucraina draghează și scoate aluviuni de asemenea, va afecta și mai mult ecosistemul Deltei Dunării.

Toate aceste discuții vor trebui lămurite în perioada următoare.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult