Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Miza și istoria conflictului dintre China și Taiwan. De ce insula este importantă pentru restul lumii

Vizita lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, o critică vehementă a politicii Beijingului, la Taipei a intensificat conflictul din zonă.

SUA au transmis că dacă președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, ar vizita Taiwanul atunci China ar putea trage cu rachete în apropierea insulei. China a avertizat că Statele Unite ale Americii vor fi ''răspunzătoare'' pentru această vizită şi că ele vor trebui să ''plătească preţul''.

China consideră Taiwanul o provincie separatistă care, în cele din urmă, va fi din nou sub controlul Beijingului. Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis că “reunificarea” cu Taiwan “trebuie îndeplinită” și nu a exclus posibila utilizare a forței pentru a realiza acest lucru.

Pe de altă parte, Taiwanul se consideră o țară independentă, cu propria constituție și lideri aleși în mod democratic. De unde a pornit totul?

Unde se află Taiwanul?

Taiwan este o insulă aflată la aproximativ 160 de km de coasta sud-estică a Chinei. Se află în așa-numitul „prim lanț de insule”, care include o listă de teritorii prietenoase cu America, care sunt cruciale pentru politica externă a SUA.

Citește și
nancy pelosi
Marina americană a desfăşurat patru nave militare la est de Taiwan, înaintea vizitei lui Nancy Pelosi

Unii experți occidentali sugerează că în cazul în care China ar prelua Taiwanul, aceasta și-ar întări puterea în regiunea de vest a Pacificului și ar putea chiar să amenințe bazele americane din Guam sau Hawaii.

Însă China insită că intențiile sale sunt pașnice.

Ce istorie împart China și Taiwan

Sursele istorice sugerează că Taiwanul a intrat pentru prima dată sub controlul deplin al Chinei în secolul al XVII-lea, când dinastia Qing a început să o administreze. Apoi, în 1895, au cedat insula Japoniei după ce au pierdut Primul Război Sino-Japonez.

China a preluat, din nou, insula în 1945, după ce Japonia a pierdul Al Doilea Război Mondial. Apoi, a izbucnit un război civil în China continentală între forțele guvernamentale naționaliste conduse de Chiang Kai-shek și Partidul Comunist al lui Mao Zedong. Comuniștii au câștigat în 1949 și au preluat controlul la Beijing.

Chiang Kai-shek și ceea ce a mai rămas din partidul naționalist - cunoscut sub numele de Kuomintang - au fugit în Taiwan, unde au condus în următoarele decenii. China se folosește de aceste date din istorie pentru a susține că Taiwanul a fost inițial o provincie chineză. Dar, la rândul lor, taiwanezii indică aceeași istorie pentru a susține că nu au făcut niciodată parte din statul chinez modern care s-a format pentru prima dată după revoluția din 1911 - sau din Republica Populară Chineză care a fost înființată sub Mao în 1949.

Dar din acel moment, Kuomintang a fost unul dintre cele mai proeminente partide politice din Taiwan - conducând insula pentru o parte semnificativă a istoriei sale.

Acum, doar 13 țări (plus Vaticanul) recunosc Taiwanul ca țară suverană. China face presiuni diplomatice asupra altor țări pentru a nu recunoaște Taiwanul sau pentru a face ceva care implică recunoaștere.

Ministrul Apărării din Taiwan a declarat că relațiile cu China sunt cele mai proaste din ultimii 40 de ani.

Se poate apăra Taiwanul în caz de conflict?

China ar putea încerca să realizeze „reunificarea” prin mijloace non-militare, cum ar fi consolidarea legăturilor economice. Dar în orice confruntare militară, forțele armate ale Chinei le-ar depăși pe cele din Taiwan.

Conform BBC, China cheltuiește mai mult decât orice țară, cu excepția SUA, pentru apărare și s-ar putea baza pe o gamă largă de unelte, de la puterea navală la tehnologia rachetelor, avioane și atacuri cibernetice.

Forțele Chinei vs. Forțele din Taiwan

China: Forțe active în total: 2.035.000 Militari forțe terestre: 965.000 Militari forțe navale: 260.000 Piloți: 395.000 Militari în rezervă: 510.000 Tancuri: 5.400 Avioane: 3227+ Submarine: 59 Nave: 86 Artilerie: 9.834+

Taiwan: Forțe active în total: 169.000 Militari forțe terestre: 94.000 Militari forțe navale: 40.000 Piloți: 35.000 Militari în rezervă: 1.657.000 Tancuri: 650 Avioane: 504+ Submarine: 4 Nave: 26 Artilerie: 2.093

Experții occidentali consideră că în cazul unul conflict direct, Taiwanul ar putea, în cel mai bun caz, să încetinească atacul chinez, să prevină debarcările amfibie din partea Chinei și să organizeze lovituri de gherilă în așteptarea ajutorului extern.

Iar acest ajutor ar putea veni din partea Americii, care vinde arme Taiwanului. Până acum, politica de „ambiguitate strategică” a Washingtonului a însemnat că SUA au fost intenționat neclare în privința modului în care ar apăra Taiwanul în cazul unui atac.

Din punct de vedere diplomatic, SUA are în prezent politica "One-China", care recunoaște un singur guvern chinez – la Beijing – și are legături formale cu China, mai degrabă decât cu Taiwanul.

Însă în luna mai, președintele american, Joe Biden, părea să întărească poziția Washingtonului. Întrebat dacă SUA ar apăra militar Taiwanul, Biden a răspuns: „Da”. Casa Albă a insistat că Washingtonul nu și-a schimbat poziția.

S-a înrăutățit situația?

În 2021, China a părut să intensifice presiunea trimițând avioane militare în Zona de Apărare Aeriană din Taiwan, o zonă autodeclarată în care aeronavele străine sunt identificate, monitorizate și controlate în interesul securității naționale.

Taiwanul a făcut publice datele despre incursiunile avioanelor. Numărul de aeronave raportate a atins vârful în octombrie 2021, cu 56 de incursiuni într-o singură zi.

De ce este Taiwanul important pentru restul lumii

Economia Taiwanului este extrem de importantă. O mare parte dintre echipamentele electronice din lume - de la telefoane la laptopuri, ceasuri și console de jocuri - sunt asamblate cu cipuri  fabricate în Taiwan. O singură companie din Taiwan - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company sau TSMC - deține peste jumătate din piața mondială.

Anul trecut, Taiwanul producea cea mai mare parte dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, devenind astfel indispensabil pentru industrie.

În aceste condiții, preluarea Taiwanului de către China și câștigarea controlului asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu ar putea oferi Beijingului control asupra uneia dintre cele mai importante industrii din lume, o lovitură directă pentru puterea militară a SUA.

Cu toate acestea, oamenii din Taiwan nu sunt îngrijorați. În octombrie 2021, Fundația de Opinie Publică din Taiwan a întrebat oamenii dacă se așteaptă ca până la urmă să fie război cu China, iar 64,3% dintre respondenți au răspuns că nu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult