Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mistreții din sudul și estul țării, unde există focare de pestă porcină, vor fi împușcați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pesta porcină face ravagii în zona de sud şi est a ţării.

Comitetul Naţional de Combatere a Bolilor a luat decizia că toţi mistreţii din localităţile de frontieră în care au fost înregistrate focare de pestă africană să fie împuşcaţi, iar pentru acest lucru, pe lângă vânători, vor fi implicaţi şi angajaţii Ministerului Afacerilor Interne.

În judeţul Galaţi au fost confirmate joi alte două cazuri de îmbolnăvire, unul chiar în ferma soţului doctoriţei veterinare din localitate.

În comuna Oancea, din judeţul Galaţi, medicii au identificat două focare de pestă porcină africană, la două ferme. Acest bărbat creştea 11 porci.

Constantin Păun, fermier: La primele ore au murit doi, după aia, până au venit dânşii, au mai murit doi şi acum, după ce i-au luat pe ăştia, a mai durat o noapte şi au mai murit încă doi. Şi acum mai am cinci.

Citește și
pesta porcina
Pesta porcină africană afectează sudul și estul României. Zeci de focare descoperite

Cei de la Direcţia Sanitar Venerinară urmează să vină şi să eutanasieze toţi porcii de aici. Omul dă vina pe nişte păsări care ar fi răspândit virusul.

În altă fermă din localitate urmează să fie sacrificaţi 18 porci. Specialiştii DSV au constatat că nu există autorizaţie de creşterea animalelor, aşa că proprietarii riscă să fie amendaţi.

Reporter: Soţia dumneavoastră e medicul veterinar de aici, din sat?

Liviu Lazăr, fermier: Da, e medicul veterinar.

Reporter: Şi dânsa a luat probe?

Liviu Lazăr, fermier: Nu dânsa a luat probe, DSV-ul a luat.

Carmen Stroia, dir. DSV Galaţi: Se supun sancţionării contravenţionale şi, de aici, decurge şi posibilitatea de a pierde acordarea de despăgubiri pentru animalele sacrificate.

Când au aflat că există focare de pestă în comuna lor, oamenii au început să îşi taie porcii de parcă ar fi venit Ignatul în miezul verii.

Femeie: De frică asta l-am tăiat şi majoritatea i-au tăiat.

Centrul Naţional de Combatere a Bolilor a hotărât că, în zonele unde au fost găsiţi mistreţi morţi din cauza pestei porcine africane, să fie împuşcate toate exemplarele, în termen de 60 de zile.

Carmen Stroia, dir. DSV Galaţi: Se va intra la vânarea - subliniez - tuturor mistreţilor şi prădătorilor specifici, de către vânători autorizaţi, personal silvic şi, dacă trebuie, cu sprijinul reprezentanţilor MAI.

Vânătorii au cerut permisiunea de a interveni şi în la granița naturală cu Republica Moldova, unde presupun că acolo au fugit mistreţii, odată cu începerea lucrărilor agricole, şi ei ar fi principalii vectori de răspândire a bolii.

În pădurea Gârboavele, de lângă Galaţi, însă de o lună de zile, de când au fost găsite două femele moarte din cauza pestei, vânătorii nu au mai văzut urmă de mistreţ.

Adrian Alexandru, dir. AJVPS Galaţi: Nu mai există mistreţi. Probabil că au plecat, au murit, dar noi nu am dat de ei. Eu am paznicul de vânătoare care patrulează zi şi noapte: nu mai sunt.

Acelaşi comitet de combatere a bolilor a hotărât că, în toate pieţele, persoanele şi vehiculele să fie dezinfectate.

În judeţul Galaţi sunt acum active 11 focare, dar mai există alte 5 suspiciuni, pe semne clinice, pentru care medicii sanitar-veterinari aşteaptă rezultatele analizelor de laborator. Situaţia este gravă în toată zona de sud şi est a ţării.

Numai la Brăila, joi și vineri, vor fi sacrificaţi 3300 de porci dintr-o fermă din localitatea Însurăței. Comitetul Naţional de Combatere a Bolilor a dispus ca autorităţile locale să facă urgent controale în toate fermele unde există suspiciuni că există animale neînregistrate. Pe de altă parte, în sprijinul vânătorilor care, în judeţul Galaţi, de exemplu, trebuie să elimine toţi porcii din localităţile de graniţă, vor veni şi angajaţii Ministerului Afacerilor Interne.

Deocamdată vor fi solicitaţi cei de la Poliţia de Frontieră pentru că aceştia, cu ajutorul camerelor cu termoviziune, ar putea să identifice mai uşor grupurile de porci mistreţi care se deplasează în apropierea acestor zone.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

aCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult