Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Misterioasa epavă de la Eforie nu va fi admirată de publicul larg. Motivul pentru care cercetătorii au decis asta

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trei cercetători de la Institutul Național al Patrimoniului, ajutați de mai mulți muncitori, lucrează de două săptămâni ca să dezgroape epava misterioasă de la Eforie.

Specialiștii spun că epava descoperită ar putea să provină de la o ambarcațiune cu vele care ar putea să dateze din secolul al XIX-lea. Nava ar fi eșuat în stâncile din Eforie Sud, iar din ea a mai rămas doar o bucată de 12 metri.”

Raluca Iosipescu, șef serviciu patrimoniu arheologic: „E o navă din lemn, care a fost placată cu tablă de cupru, și s-au găsit diverse fragmente din această tablă de cupru cu cuie de mari dimensiuni, dintr-un aliaj foarte bun, care nu se corodează în apă și sare. Era o navă cu un catarg sau două catarge. Încă nu este foarte limpede.”

În perioada în care se estimează că ar fi eșuat ambarcațiunea, în apele românești ale Mării Negre navigau bricuri, goelete și brigantine - în mare parte turcești, grecești, italiene și franceze - care aduceau și încărcau mărfuri în portul Constanța. Noi nu aveam multe nave de asemenea dimensiuni.

Din epava găsită în nisip urmează să fie luate probe care - ulterior - vor fi analizate în două laboratoare ale Ministerului Culturii. Se va face și o scanare a locului unde sunt acum resturile ambarcațiunii și apoi aceasta va fi reconstruită digital.

Citește și
Magnatul pakistanez și fiul său
Miliardarul și fiul său nu ar fi trebuit să fie la bordul Titan. Au cumpărat biletele după ce un afacerist le-a refuzat

Sergiu Iosipescu, cercetător: „Fiecare bucățică a epavei se scoate, va studiată, în sit, pentru că nu intenționăm să o scoatem. Arheologia navală nu s-a mai făcut în țara românească”.

Mihai Duca, arheolog: „E pentru prima dată în România când are loc o cercetare a unei epave în nisip. Nu e în mediul natural al epavei, să spunem așa, fiind în apă, apoi acoperită cu nisip și acum practic, cercetarea e una de uscat.”

Din păcate, epava nu va putea fi admirată de publicul larg.

Marius Stamat, manager firmă constructoare: „Ulterior finalizării cercetării de către arheologi urmează să fie reacoperită.”

Decizia a fost luată - spun cercetătorii - pentru a conserva relicva. Ambarcațiunea se afla la 16 metri de mal - unde acum ajunge plaja, extinsă de curând.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult