Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministrul Mediului: „Suprafața pădurilor seculare, strict protejate din România, se va dubla”

Your browser doesn't support HTML5 video.

''Suprafața pădurilor seculare, strict protejate din România, se va dubla.'' Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului.

Acesta lansează o licitaţie pentru realizarea unor studii care ar permite includerea a 40 de mii de hectare în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine. Este un pas înainte, dar făcut cam târziu, spun activiştii de mediu, care precizează că acum 20 de ani potenţialul României era de 10 ori mai mare.

Timp de 10 ani, România nu mai poate exporta buşteni în ţările din afara Uniunii Europene. Şeful statului a promulgat o lege prin care se introduce interdicţia şi vine în completarea unei iniţiative a ministrului Mediului. Costel Alexe susţine că două treimi dintre pădurile virgine ale Europei se află în ţara noastră. 30.000 de hectare de pădure sunt deja certificate ca virgine şi protejate de acest statut, iar alte 40.000 intră acum în evaluare.

Costel Alexe, Ministrul Mediului: „Nimeni vreodată nu mai are voie să intervină silvic. Aceste păduri au nevoie de studii pentru a fi incluse official în acest catalog naţional.”

Cele mai întinse păduri virgine din ţară sunt în Caraș-Severin, Hunedoara, Maramureș, Brașov şi Prahova. După finalizarea studiilor, în Catalogul naţional ar mai putea figura păduri din alte nouă judeţe, printre care Harghita, Bistriţa, Alba şi Arad.

Codruţ Bălea, directorul Romsilva: „Pentru a fi păduri virgine ele trebuie să fie foarte greu accesibile să nu permită un aflux foarte mare de trafic în ele.”

Marius Daniel Bucurie, Ocolul Silvic Măneciu: „Nu se execută tăieri, tot materialul lemos, orice cracă ruptă, din doborâturi nu se recoltează rămân ca bionasa şi hrana pentru păsărici, gângănii.” Reprezentanţii Agent Green acuză statul că a neglijat multă vreme codrii seculari. Strategia naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României a propus, încă din 1999, protejarea strictă a 400.000 de hectare de păduri virgine.

Gabriel Păun, preşedintele Agent Green: „Doar 8% din pădurile virgine potenţiale au fost protejate. Sunt 24.000 de hectare cartate de organizaţii ca noi, dar statul şi-a încrucişat mâinile. L-au luat pe nu în braţe, au căutat nod în papură şi aceste studii fie au fost respinse, fie trimise înapoi elaboratorilor, fie chiar pierdute”

Includerea unor noi suprafeţe în catalogul pădurilor virgine nu e totul. Proprietarii ar trebui depagubiți, just şi la timp, pentru a nu tăia niciun arbore de acolo. Iar paza ar trebui să fie serioasă.

Agent Green propune folosirea tehnologiei: telefoane mobile instalate în copaci, care detectează orice sunet de drujbă, de motor şi pot da alarma. Modelul este folosit şi în România, într-o pădure din Covasna.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult