Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministrul Justiției, Stelian Ion, despre clasarea dosarului 10 august: ”Nu se termină aici. Ancheta continuă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că decizia de clasare a dosarului 10 august nu înseamnă finalizarea anchetei cu privire la evenimentele din Piața Victoriei. ”Nu se termină aici”, a spus ministrul.

UPDATE 11.00 Ministrul Justiției a declarat vineri într-o conferință de presă că ancheta în privința evenimentelor de pe 10 august 2018 continuă, chiar dacă acest dosar a fost clasat. 

Cele mai importante declarații ale ministrului Stelian Ion:

- Oamenii așteaptă răspunsuri și ele trebuie să vină de la cei care trebuie să ofere răspunsurile.

- Eu voi încerca să aduc niște lămuriri despre acest dosar, dar nu vă așteptați să fac lumină. Este un dosar în curs de soluționare. Este foarte important să așteptăm motivarea instanței.

- După cum știți, eu am fost în Piața Victoriei, alături de prieteni, de rude.

Citește și
jandarmeriță
Prima decizie definitivă în dosarul “10 august”. Închisoare cu executare pentru doi dintre agresorii jandarmeriței

- Solicitarea mea pentru toată lumea este să avem răbdare, să vedem acea motivare, de aici vor decurge multe răspunsuri.

- Cert este că dosarul 10 august nu se termină aici, nu s-a pus punct. Continuă ancheta.

- Din acea cauză de la DIICOT s-a disjuns o parte către parchetele militare și acea parte privind interacțiunile jandarmilor cu manifestanții își continuă cursul.

- Ordonanța de clasare face obiectul unor dosare aflate pe rolul instanței, știu cel puțin un dosar. Teoretic, este posibil orice.

- Potrivit legii, ministrul Justiției nu poate interveni. Ar fi foarte grav să se întâmple așa și ar fi foarte grav să se poată așa ceva.

- Răspunsurile trebuie să vină exclusiv din partea sistemului judiciar.

 

Președintele Klaus Iohannis a cerut ministrului Justiției să explice public de urgență situația

 

Ieșirea ministrului USR vine după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut joi să explice public "de urgenţă" cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul 10 august să fie clasat.

Anterior, Stelian Ion a declarat că nu va comenta în niciun fel decizia justiției cu privire la clasarea dosarului 10 august.

"Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi, de aceea, am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă", a scris Iohannis, pe Facebook.

 

CSM a respins cererea ministrului Justiției de apărare a sistemului judiciar

 

Tot joi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, după afirmaţiile care s-au făcut în spaţiul public cu privire la sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti în Dosarul 10 august.

Magistraţii au respins, însă, cererea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, apărare a sistemului judiciar în ansamblul său, scrie News.ro.

Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul 10 august. Decizia instanţei, care este definitivă, a fost luată de judecătoarea Daniela Isabela Miheţ. Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Iniţial, în iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

 

Șefii Jandarmeriei au scăpat de acuzații

 

În urma acestei decizii, au scăpat de acuzaţii colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Ulterior, în august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului "10 august" şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult