Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Metodele simple pe care oricine le are la îndemână pentru a scăpa de stres

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul imunitar al fiecăruia dintre noi este linia de apărare în fața virusurilor. Stresul cronic, de zi cu zi, îl distruge, la propriu.

 

Vorbim despre acele scenarii îngrijorătoare pe care ni le rulăm în minte. Îl putem reduce, sigur, uitând de aceste idei, până la urmă, care ne fac rău.

Dar și prin intermediul unui hormon pe care tot noi îl producem. Chiar și singuri, din izolare. Iată cum.

Gaspar Gyorgy, psiholog: ”Stresul e ceea ce simțim, ceea ce trăim în corp în momentul în care avem sentimentul că pierdem controlul asupra ceea ce se întâmplă în universul exterior.

Și atunci de cele mai multe ori trăirile pe care le avem sunt reprezentate de emoții negative, așa cum e frica, așa cum e anxietatea și de o serie de gânduri cognitive care au conținut negativ.

Citește și
captura stire mama si copii florida
Cum și-a surprins o mamă copiii aflați în izolare. ”Aveți nevoie doar de puțină imaginație”

Dacă noi nu avem grija de aceste emoții negative și de aceste gânduri, ele foarte ușor ne vor copleși”.

Sub stres, organismul uman produce în exces hormonul numit cortizol. Îl echilibrează un alt hormon, numit oxitocină.

Îmbrățișa-ți-vă partenerul, copilul

Acesta se produce dacă vă faceți planuri. Înlocuiți, așadar, grijile de moment cu planuri realizabile pe termen lung.

Sunteți în izolare? Structurați-vă clar zilele de curățenie, orele de masă, orele de mișcare.

Ba chiar, forțați-vă un pic să veniți cu nouă o perspectivă de la o zi la alta. Mai simplu e când avem pe cineva lângă noi.

Gaspar Gyorgy: ”În momentul în care ne îmbrățișăm partenerul de viață, când ne mângâiem copilul pe cap, când avem intimitate cu partenerul de viață, creierul produce aceste substanțe, care pentru el sunt importante!

Inspirăm pe nas, ne asigurăm că ducem aerul înapoi în abdomen, reținem câteva secunde și respirăm pe gură, se oxigenează creierul uman și avem posibiltatea de a relaxa corpul”.

Aceste acțiuni voluntare permit sistemului imunitar să facă față agresiunii virale.

Nu credeți în tot ce gândiți

Gaspar Gyorgy: ”În această perioadă, e important să nu credem tot ceea ce gândim și de ce?

Studii de specialitate spun că mintea unui om obișnuit produce în medie pe zi între 12.000 și 60.000 de gânduri, iar 85% din gânduri au conținut negativ.

Asta înseamnă că dacă noi credem tot ceea ce mintea noastră produce în această perioadă e ușor să dezvoltăm tulburări de anxietate, tulburări de depresie.

Dacă reușim să recunoaștem că gândurile nu sunt fapte, ci doar trăiri, reușim să creăm acel spațiu între gânduri și noi pentru a nu fi copleșiți de îngrijorări”.

Stresul cronic omoară imunitatea

Stresul cronic omoară structurile defensive. Nu doar în cazul virusurilor, ci și în alte situații - tumorile, spre exemplu, găsesc mult mai rapid teren pe care să se desfășoare la cei cu garda jos. Cu organismul slăbit.

Limfocitele B și T sunt componente ale sistemului imunitar. Sunt descărcate în circulație și apoi circulă și re-circulă în ganglioni. Acești veritabili soldați simt toți microbii din natură. Ele suferă, de fapt, de pe urma stresului cronic.

Prof. univ dr. Veronica Lazăr, Facultatea de biologie a Universității București: ”Este influențată activitatea celulelor sistemului imunitar, devin mai slab reactive limfocitele T, cele care sunt responsabile de imunitatea mediată celular și ca să merg mai departe cea care este implicată în apărarea anti-virală și anti-tumorală”.

Șubrezirea cauzată de stresul cronic nu se lasă cu durere.

Apar, în schimb, des, infecțiile virale. Care pot fi urmate de infecții bacteriene.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult