Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Metoda ilegală prin care fac bani ciobanii și samsarii de lână. Statul oferă 2 lei la kg

Your browser doesn't support HTML5 video.

Subvenţia pentru lână le-a dat idei de afaceri, la limita legii, unor intermediari.

În acte, ciobanii vând tone de lână pentru care primesc ajutor de la stat - 2 lei pe kilogram. În realitate însă, marfa nu are căutare, aşa că mulţi se înţeleg cu cei care ar trebui să colecteze lâna, să întocmească doar documentele de vânzare, pentru a încasa subvenţia. Banii veniţi de la Ministerul Agriculturii se împart apoi între cioban şi colector, iar lâna ajunge la gunoi.

Ca să primească subvenţia de 2 lei pe kilogram, ciobanii trebuie să prezinte la Direcţiile Agricole dovada că au vândut lâna unui intermediar sau unui centru de colectare.

Documentul poate fi obţinut doar printr-un simplu telefon - şi fără ca oierul să vândă lâna.

Intermediar: Dacă vrei acte vii la mine acasă şi îţi fac. Mie lâna nu îmi trebuie, o aruncaţi sau o puneţi bine, poate la anu, cine ştie. Reporter: Pe ce cantitate puteţi să-mi daţi? Intermediar: Până în 2.000 de kg, până în 2 tone pot să vă dau. Voi aţi lua 4.000 de lei. Reporter: Cât ar trebui să vă dau? Intermediar: Ne înţelegem, doamnă dragă, nu vă iau eu pielea că ştiu că nu-i afacere mare. Pot să vă dau şi pe anul trecut şi puteţi lua banii dumneavoastră, că apăreţi ca anul trecut nu aţi luat banii pentru subvenţie. Reporter: Şi pot să iau mai mulţi bani? Intermediar: Da.

Citește și
sosete viscri
Jaf de mii de euro în celebrul sat Viscri. Hoții au furat papuci și șosete

În ţară sunt aproape 30 de centre de colectare, dar puţini ciobani ajung să vândă lână acolo. În schimb, intermediarii vin direct la stână să negocieze tranzacţia.

Nicolae Capotă, Cioban: "Au venit să le-o dăm doar pentru ștampilă, că ne pune lână mai multă şi să dăm lâna gratuită. Cum domnule... că ne dau acte. Am zis: lasă domule, ștampila e a ta, lana e a mea. Până la urmă am depozitat-o, o ducem la gunoi, îi dăm foc."

Florin Tara, fermier: "Au vrut să-mi dea doar actele necesare pentru cei 2 lei pe kg care se subventioneza şi i-am refuzat, nu au vrut să-mi dea nici un ban şi i-am refuzat. Să-mi ia lâna doar pe acte, i-am refuzat."

Ciobanii recunosc că unii samsari nici măcar nu vor lâna şi oferă doar documentele pentru necesare încasării subvenţiei. Pretind, în schimb, o parte din ajutor.

Ioana Suciu, cioban: "Este o strategie, ei spun că au luat lâna, de fapt nu au venit să ia lâna, dau la ciobanul respectiv actele, împart subvenţia între ei 50- 50 sau 30-70."

Adriana Zarie, fermier: "Cine dă subvenţia asta pe lână să se ducă şi să verifice, dacă nimănui nu-i pasă omul poate să facă ce vrea."

Printre fermieri se zvoneşte că mai multe astfel de afaceri au intrat în vizorul procurorilor. Dar reprezentanţii Direcţiei Agricole din Braşov spun că funcţionarii statului nu au cum să verifice ce se întâmplă pe teren.

Claudia David, director executiv Direcția Agricolă Brașov: "Noi verificăm doar documentele cu care vine oierul la direcţie. Trebuie să prezinte documentul cu efective înregistrate şi documentul care atestă că au comercializat această cantitate de lână."

Anul trecut, în programul de susţinere pentru comercializarea lânii s-au înscris aprope 32.000 de fermieri, care au primit, în total, subvenţii de peste 14 milioane de lei. Deşi anul acesta valoarea ajutorului s-a dublat, doar 13.000 de oieri s-au mai arătat interesaţi. În privinţa unor eventuale anchete legate de acordarea subvenţiilor, Ministerul Agriculturii a precizat, la solicitarea Ştirilor PROTV, că nu intră în sfera sa de competență.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult