Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Meleșcanu, de partea oligarhului Plahotniuc și împotriva UE, în cazul Republicii Moldova

Teodor Meleşcanu a declarat, luni, că ambasadorul României la Chişinău a fost prezent la întâlnirea preşedintelui Igor Dodon cu ambasadorii statelor membre UE şi că el i-a spus să se întâlnească şi cu liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

 

Meleşcanu a mai spus că nu e nicio problemă să fie organizate alegeri anticipate în 6 septembrie, aşa cum a decis Pavel Filip, desemnat preşedinte interimar de Curtea Constituţională și așa cum susține oligarhul Vlad Plahotniuc.

Meleşcanu a spus că întâlnirea ambasadorilor cu preşedintele Republicii Moldova a durat aproximativ 15 minute în care a vorbit doar Igor Dodon.

Ministrul a precizat că el i-a spus ambasadorului să aibă o întâlnire şi cu liderul Partidului Democrat, pentru că trebuie ascultate toate părţile. Întrevederea va avea loc în cursul după-amiezii.

De asemenea, Teodor Meleşcanu a spus că, opinia sa ca vechi politician, este că în astfel de situaţii, cum este ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, soluţia este întoarcerea la popor.

Citește și
Vladimir Putin
Mesajul lui Vladimir Putin după formarea noului guvern în Republica Moldova

„Nu cred că e nicio problemă să fie alegeri parlamentare anticipate în 6 septembrie”, a susţinut Meleşcanu.

Ulterior, el a spus că aceasta este poziţia sa personală, şi nu a Ministerului de Externe şi că după conferinţa de presă va fi o discuţie cu reprezentanţii mai multor instituţii pentru formularea unei poziţii coerente, astfel încât „toată lumea să vorbească pe aceeaşi voce, cu floricelele de rigoare”.

Întrebat despre recunoaşterea Guvernului condus de Maia Sandu, Teodor Meleşcanu a spus: „Nu există instituţia recunoaşterii Guvernului, există recunoaşterea unui stat. Noi suntem preocupaţi că există o situaţie explozivă şi vrem să subliniem că trebuie găsite modalităţi de a fi depăşită această situaţie. Atunci când lucrurile se încurcă, soluţia e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă”.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Ignorând Curtea Constituţională, Parlamentul a învestit, sâmbătă, un guvern condus de Maia Sandu, susţinut şi de Igor Dodon.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat, într-un comunicat, că Uniunea Europeană (UE) a luat ”notă de deciziile adoptate (sâmbătă) de parlamentul Republicii Moldova”, s-a declarat pregătită să ”coopereze cu guvernul democratic legitim” - cel al Maiei Sandu - şi a îndemnat toate părţile ”la calm şi reţinere” după evenimentele de duminică. Statele Unite au îndemnat ”toate partidele moldovene să dea dovadă de reţinere şi să se pună de acord asupra drumului de urmat pe calea dialogului politic”. Preşedintele României vecine, Klaus Iohannis, a îndemnat la rândul său la un ”dialog responsabil între toate forţele politice”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult