Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mai mulţi locuitori din judeţele de nord ale țării susțin că au văzut „Aurora Boreală”. Ce spun specialiștii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai mulţi locuitori din judeţele de nord ale țării susțin că au văzut duminică seară „Aurora Boreală”, iar unii au și fotografiat fenomenul.

Deși vorbim despre luminile nordului, care se văd de regulă doar la polii magnetici ai Pământului, specialiștii spun că este posibil să le zărim și noi în anumite condiții, cum ar fi după o erupție solară puternică.

Astfel de imagini cu cerul colorat în nuanţe de verde roşu sau violet au apărut pe reţelele de socializare, iar cei care le-au făcut susţin că sunt din Bihor sau Harghita. Specialiştii spun că oricât ar suna de neobişnuit, fotografii amatori au văzut aurora boreală, un fenomen optic extrem de rar pentru latitudini mai sudice. Drept dovadă stau inclusiv imaginile filmate de la o staţie meteorologică din Ungaria.

Adrian Sonka, astronom: „Să se vadă aşa mai jos, la latitudini joase, mai rar. Poate o dată la 4 ani, atunci când e maximul solar. Putem vedea de atât de jos când e maximul activităţii solare şi când se produc cele mai puternice şi intense erupţii solare. Ce s-a văzut pe cer în serile acestea vine de la soare. Avem de-a face cu o erupţie solară”.

Atunci când electronii proveniţi din erupţiile solare se lovesc de particule de oxigen din atmosfera Pământului, cerul se colorează în verde, iar dacă se ciocnesc de particule de azot cerul se colorează în nuanţe de roşu. Fenomenul se produce la înălţimi de peste 100 de km şi nu este periculos, dar poate afecta reţelele de telecomunicaţii.

Citește și
aurora boreala
Imagini spectaculoase cu aurora boreală, surprinse pe cerul din Marea Britanie GALERIE FOTO

Adrian Sonka, astronom: „Ar putea să fie probleme cu aparatele aflate la bordul avioanelor care zboară în apropierea zonelor respective, adică la polii magnetici, dar noi ştim de ele dinainte şi pot fi deviate”.

Furtuna geomagnetică este urmărită cu atenţie de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Roxana Bojariu, climatolog: „A fost pe o scală de 9 privind intensitatea, la nivelul de 7, 8. Cu cât e mai intensă, ea poate fi observată şi la latitudini mai joase, dacă sunt şi condiţii optime. Suntem atât de interesaţi noi cercetătorii să vedem ce se întâmplă cu adevărat acolo, pentru că sunt influenţe de tot felul, inclusiv climatice”.

Localnică: „Am auzit de aurora boreală. Se ridică nişte nori în toate culorile, spectrul luminii cum ştim noi de la şcoală, foarte frumos”.

Ca să vă măriţi şansele de a observa aurora, mergeţi într-o zonă fără lumini şi priviţi către nord.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult