Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mai multe alimente cu preț redus. Ce produse au putut fi cumpărate mai ieftin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernanții se gândesc să includă noi alimente pe lista celor 14 pentru care au convenit deja plafonarea adaosului comercial.

Unele produse cu preț redus ar putea fi înlocuite cu altele. Pe de altă parte, Consiliul Concurenței a publicat rezultatele după prima lună cu ieftiniri. Fructele și legumele au avut cele mai mari scăderi de preț - chiar și de 50%, însă fermieri spun că ele ar fi costat oricum mai puțin pentru că este sezonul lor.

Consiliul Concurenței a comparat prețurile afișate la raft în august cu cele din iunie. Potrivit rezultatelor, cele mai mari ieftiniri au fost la fructe și legume.

Prunele, de pildă, au putut fi cumpărate chiar și la jumătate de preț, la fel și strugurii, care au ajuns să coste, în medie, 5 și respectiv 9 lei pe kilogram. În același timp, roșiile, morcovii, ceapa, ardeii și cartofii au avut scăderi de preț de până la 37%.

Suntem însă în plin sezon al fructelor și legumelor, iar mare parte din aceste ieftiniri ar fi avut loc oricum, spun agricultorii. Și asta pentru că în aceste luni, piețele și magazinele au marfă din belșug.

Citește și
Marcel Bolos
Boloș: „Nu se majorează TVA la alimente şi medicamente”

Vlad Gheorghe, președintele unei Asociații de Legumicultori: „România are două culturi: cultura de primăvară, care se începe din martie și se termină la 15 iulie. Se plantează în 15 iulie cultura a doua și se recoltează la septembrie. Astăzi livrăm la 8,8 ardeiul kapia lei pe kilogram, atât ne plătește marketul. 5 lei este tomata, 4 lei castravetele, 3 lei vânăta”.

După fructe și legume, cele mai mari scăderi de preț s-au înregistrat la telemea, 16%. În august, un kilogram a ajuns să coste 33 de lei. Pâinea și făină, s-au ieftinit cu 13%, iar mălaiul, iaurtul și uleiul, cu 10%. Totodată, ouăle și laptele s-au găsit mai ieftin la raft cu 6%, în timp ce la carnea de pasăre și porc scăderile de preț s-au simțit foarte puțin - între 0,5 și 6%. Si oricum vorbim despre produse cu anumite specificații.

Franța, un model de urmat

"Încurajați" de aceste rezultate, dar și cu un ochi la măsurile adoptate de Franța - țară pe care autoritățile de la noi au luat-o drept model de la bun început, cei din Guvern se gândesc la o extindere a listei aprobate inițial. Așadar, plafonarea adaosului comercial s-ar putea aplica la mai mult de 14 produse. În plus, unele alimente pentru care s-a convenit inițial plafonarea ar putea fi înlocuite.

Nu vom ajunge totuși la performanța Franței, acolo unde Guvernul și comercianții au convenit să ieftinească 5.000 de produse.

Georgeta Dumont, româncă stabilită în Franța: „Acum, producătorii și distribuitorii și Guvernul sunt pe cale de a stabili concret care vor fi aceste produse și modalitățile exacte de punere în aplicare. Ceea ce asigură Guvernul este că vor folosi măsuri legislative prin care vor defini aceste prețuri, prin care vor impune aceste prețuri și prin care vor putea controla aplicarea lor”.

Guvernul francez a făcut publice inclusiv numele companiilor care, până acum, nu s-au supus înțelegerii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult