Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lupta cu țânțarii care transmit West Nile continuă. Soluția găsită de cercetătorii din Constanța

Your browser doesn't support HTML5 video.

12 români au murit în ultimele 4 luni din cauza virsului West Nile care se transmite prin înțepătura de ţânţar. 

Deși nu vorbește încă de o epidemie, Ministerul Sănătăţii le recomandă autorităților să stropească și mai des spațiile verzi pentru a stârpi țânțarii.

În lupta cu ţânţarii, cercetătorii de la delfinariul din Constanța spun că pot fi folosiţi şi peşti care se hrănesc cu larvele acestor insecte.

De teama ţânţarilor care îi ciuruiesc, localnicii din Calafat, judeţul Dolj, se închid în case, de cum se lasă seara. Cei care rămân afară sunt atacaţi în câteva minute de roiurile de insecte care se hrănesc cu sânge.

"Niciodată nu au fost atâţia ţânţari. Am 52 de ani şi nu am folosit niciodată spray-uri... Acum dacă nu ne dăm nu putem să stăm."

Citește și
tantari
Europa, în pragul unei epidemii. În România avem 3 specii de ţânţari periculoşi

"Nu vedem că sunt muşcat. Nu s-a făcut nimic, nu s-a făcut deratizarea, de aia sunt atât de mulţi. Stăm în casă şi punem sitele la geam."

"Eu nu ies seara din casă şi mă dau cu spray. Doar aşa mă protejez."

Rău este şi în localităţile de la malul mării. Deşi autorităţile susţin că au împrăştiat insecticid dublu faţă de alţi ani, în zonele cu multă vegetaţie şi întinderi de apă dulce ţânţarii îi atacă pe oameni. Înţepăturile sunt foarte periculoase, pentru că ţânţarii pot răspândi virsul West Nile care provoca meningo-encefalită.

12 români au murit din cauza infecţiei, iar alţi 117 au avut nevoie de tratament.

Cele mai multe decese au fost în Bucureşti, dar situaţia este gravă şi în Constanța.

Ca să nu mai apară şi alte cazuri, Ministerul Sănătăţii a cerut autorităţilor locale să intensifice acţiunile de dezinsecţie. Cercetătorii de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanța susţin că în lupta cu țânțarii pot fi folosiţi peşti aduşi din Mexic, din specia Gambuzia, care se hrănesc cu larvele insectelor.

În lacurile în care a fost introdus, peştele a reuşit să omoare 97% dintre larvele de ţânţari.

Adrian Bâlba, directorul complexului: "În această apă am adus un peştişor pentru ţânţari. Acest gambuzia mănâncă larve de ţânţari! Dacă mă prindea ora 6 aici prin tricou mă înţepau, dacă aveam un tricou alb ieşeam cu pete roşii! Atât de mulţi, atât de numeroşi erau ţânţarii!"

Înainte de Revoluţie, mai multe ape din Transilvania, dar şi lacul Pantelimon din Bucureşti şi mai multe bălți din Ardeal au fost populate cu peşti din specia Gambuzia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult