Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Plajele de pe Litoral se vor tripla în 2022. Până atunci, turiştii stau pe pietre

Your browser doesn't support HTML5 video.

În câțiva ani, turiștii vor găsi și în sudul litoralului plaje mai mari. După ce zone întregi din Constanța, Eforie Nord și Mamaia s-au extins cu peste 60 de hectare, urmează ca alte 220 de hectare să fie amenajate la malul mării.

În total, investiția se ridică la peste 800 de milioane de euro, cei mai mulți bani provenind de la Uniunea Europeană. Lucrările ar trebui să fie gata în 2022.

Plajele de pe litoralul românesc au început să fie consolidate şi extinse din 2013. Constanța, Mamaia şi Eforie Nord au fost primele zone în care au început lucrările. Pentru că eroziunea costieră făcea ravagii, proiectul a fost extins şi în zona centrală şi de sud.

Aici, însă, lucrările vor fi mai ample. Mărirea plajelor înseamnă şi o mărire de teritoriu a României. Şi, pentru că vorbim de turism, un plus economic.

Hristu Uzun, director Apele Române Dobrogea Litoral: „Se va mări sectorul de plajă cu 220 de hectare. Plajele nou create, ele pot fi închiriate imediat după ce se finalizează proiectul. Firmele care au fost contractate până acum sunt firme internaţionale. Noi încercăm cam la finele anului 2022 să încheiem tot proiectul”.

Citește și
litoral
Oferte pe litoral, înainte de începerea școlii. Cât a plătit un turist pentru 7 zile la Mamaia

Nicu Buzgaru, manager de proiect: „Etapa a doua îşi propune să atace aproximativ 30 kilometri pe care, logistic, a trebuit să-l împărţim în 11 loturi, 11 contracte distincte”.

Zonele care urmează să fie extinse în prima fază sunt Periboina, Mamaia, faleza Cazinoului, Agigea şi Eforie Nord. Urmează Costineşti, Mangalia şi 2 Mai. Şi plaja din Eforie Sud va intra în şantier pentru extindere.

În mai puţin de trei ani, întinderea de nisip ar trebui să se tripleze. Acum ultimele măsurători ne spun că lăţimea plajei se întinde pe 30, iar în 2022, dacă totul merge conform planului, ar trebui să aibă peste 80.

Până atunci, însă, turiştii fac plajă acolo unde mai găsesc un petic de nisip liber. Mulţi se înghesuie cu prosoapele şi umbrelele până în buza mării.

Turist: „Cazare găseşti, dar plajele sunt foarte, foarte înguste. Ar fi necesar, ar fi mult mai frumos și ar intra mult mai multe lume”.

Reporter: „Sunteti nevoiţi să faceţi plajă pe pietre?”

Turist: „Pe pietre, pe scoici”.

Turist: „E îngustă deocamdată, e ocupată de şezlonguri...”.

Investiţia totală însumează peste 800 de milioane de euro, dintre care 85% sunt bani europeni. Până în 2022, suprafețele noi de plajă se vor extinde, în total, cu aproape 300 de hectare, cifră care cuprinde şi sectoarele deja refăcute.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult