Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea șoferilor amatori care pot conduce și motociclete, atacată de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională. Motivele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Legea care dă voie posesorilor de permis de conducere categoria B să conducă fără şcoală anumite tipuri de motociclete a fost atacată de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională.

În luna iulie, preşedintele nu a promulgat această lege, ci le-a întors-o parlamentarilor, cerându-le să lămurească două aspecte importante, anume: să scrie în lege clar dacă e vorba doar de motociclete cu transmisie automată, şi dacă şoferii cu permis pentru categoria B trebuie să prezinte fizic o hârtie prin care dovedesc că au făcut o pregătire practică de cel puţin 10 ore pe motocicletă.

În luna decembrie, parlamentarii i-au trimis preşedintelui din nou legea pentru promulgare, însă Klaus Iohannis a observat că deputaţii au modificat cu această ocazie şi un articol care se referea la experienţa şoferilor. Mai exact, în loc de minim 3 ani, parlamentarii au considerat că e suficient doar 2 ani de experienţă la volan, ca un şofer cu permis categoria B să poată circula şi cu motociclete cu putere maximă de 11 kw. Această intervenţie, în opinia preşedintelui, ar încălca un articol din Constituţie, aşa că a trimis legea la CCR. Dacă judecătorii îi vor da dreptate preşedintelui, atunci întreaga lege va intra din nou în tot procesul de avizare şi adoptare.

Aşa că şoferii care doresc să circule şi cu motorul în baza aceluiaşi permis pentru categoria B vor fi nevoiţi să mai aştepte. Cel mai probabil, nu e întâmplător că preşedintele acordă o atenţie deosebită acestei legi, ţinând cont de numărul accidentelor grave în care sunt implicaţi motocicliştii.

Potrivit ultimelor cifre pe care le avem de la Poliţia Romana, în anul 2021 au numărat 115 accidente grave în care cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, iar în jumătate din cazuri, motocicliștii vinovaţi nu aveau împliniţi 30 de ani.

Citește și
accident motociclist bucuresti
Momentul în care un bărbat și câinele său sunt spulberați de un motociclist, în București. VIDEO

Mai mult, cele mai multe accidente rutiere grave se produc din cauza vitezei excesive, aşa cum s-a întâmplat şi pe 2 ianuarie în Bucureşti, când un tânăr motociclist a spulberat cu motorul un pieton care traversa strada prin loc nepermis. Acesta din urmă a murit pe loc, la fel şi căţelul pe care îl plimba.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult