Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea care permite prosumatorilor cu fotovoltaice să compenseze curentul cu gazul ori să-și doneze surplusul, în Senat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei care își montează panouri fotovoltaice ar putea dona din surplusul de energie vecinilor, membrilor familiei, școlilor, sau spitalelor. Propunerea apare într-un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari și a ajuns în Senat.

Prosumatorii își pot compensa inclusiv factura la gaz, dacă au același furnizor, cu cel de electricitate. Specialiştii spun însă că este nevoie de investiții imense în rețeaua de distribuție, care nu poate prelua toată energia.

Deocamdată, avem în jur de 80.000 de prosumatori, însă mulți alți români vor să-și producă energia cu panouri fotovoltaice. Parlamentarii încearcă să le dea libertatea de a alege unde vor să livreze surplusul de energie injectat în rețea.

Mai exact, prosumatorii au posibilitatea de a dona surplusul de energie ingestat în rețea. De aici, energia poate fi distribuită unui spital, unei școli sau unei cantine, de exemplu. Totodată, cei care au panouri fotovoltaice pot oferi din surplus unui vecin, unui membru al familiei sau unor persoane vulnerabile. Este important să fie același furnizor de electricitate, spun inițiatorii.

Transferul de energie va fi monitorizat prin programe specifice de furnizorii de energie, în baza unor contracte încheiate pe o anumită perioadă. Potrivit proiectului, se va reduce la o lună și compensarea pentru energia livrată în rețea, care poate dura acum până la 24 de luni. În plus, prosumatorii își pot compensa factura la gaz, dacă furnizorul de electricitate este același cu cel de la care cumpără gaze. Proiectul se află în dezbatere la Senat, iar apoi va merge la Camera Deputaților, for decizional.

Citește și
Alex Florenta
Alex Florența, procuror general: ”Cum să aibă cetățeanul încredere într-un sistem de justiție care este imprevizibil?”

István-Loránt Antal, inițiatorul legii: „Tu, de exemplu, dacă ai produs energie electrică care se calculează că ai un surplus de 50 de lei, ca să dau o cifră ipotetică, iar la gaz trebuie să plătești 100 de lei, automat această valoare calculată din surplusul de energie să poți să direcţionezi către plata facturii la gaz – plătești 50 de lei din surplus”.

Furnizorii de energie electrică susțin însă că în primul rând este nevoie de investiții în infrastructură, astfel încât rețeaua să poată prelua toată energia produsă de panouri.

În momentul de față, spun specialiștii, apar o serie de dezechilibre în rețeaua de distribuție. Se întâmplă mai ales acolo unde unii și-au instalat mai multe panouri decât au nevoie ori sunt mulți prosumatori în aceeași zonă.

Ion Lungu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică: „Rețeaua are o capacitate limitată de a prelua energia produsă în special de fotovoltaice, și atunci există riscul să nu mai fie preluată întreaga energie, să ajungem la limitări pentru energia care poate să fie preluată – asta înseamnă pregătirea rețelei pentru preluarea energiei”.

Sunt inclusiv bani europeni destinați pentru modernizarea infrastructurii rețelei de distribuție a energiei. Numai prin Ministerul Energiei, peste 1,1 miliarde de euro.

Eugenia Gusilov, expert energie: „Să ne uităm în ultimii cinci ani să vedem care a fost gradul de investiții planificate în rețeaua de distribuție. Suntem în mijlocul unui fenomen care se numeşte tranziția energetică, nu e o noutate de ieri sau de azi, vorbim din 2018 și se ştia că integrarea mai multor surse va pune o presiune pe rețea. Dacă acum este considerată inadecvată capacitatea rețelei de a face față acestui număr mare de actori, atunci trebuie crescut numărul investiţiilor”.

În paralel, cei de la ANRE se gândesc să impună anumite limite. Este posibil ca în viitor prosumatorii să poată produce consumul locuinței lor plus cel mult 30%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult