Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea care ar trimite la închisoare pe creștinii care propovăduiesc cuvântul lui Hristos. Proiectul, depus în Israel

Legea care ar trimite la închisoare oamenii care propovăduiesc cuvântul lui Iisus Hristos ar putea să fie adoptată chiar în țara în care s-a născut Mântuitorul.

Doi parlamentari israelieni au introdus un proiect de lege pentru interzicerea răspândirii mesajului evanghelic creștin.

Este posibilă adoptarea în acest an a unei legi care să treacă în afara legii difuzarea mesajulului Evangheliei chiar în țara în care Isus s-a născut, a înviat, a predicat, a murit, a fost îngropat și a înviat din morți. Un proiect de lege în acest sens a fost introdus săptămâna trecută de doi membri ai Knesset-ului, Parlamentul israelian. În esență, dacă va deveni lege în această formă, s-ar interzice în Israel orice discurs despre Iisus Hristos, arată publicația All Israel News.

Cu atât mai mult, în acest context, proiectul de lege a fost depus chiar înainte de Duminica Floriilor și Paștele - cele două zile cu însemnătate majoră în cadrul creștinismului din întreaga lume. Proiectul de lege prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care propovpduiesc cuvântul Domnului, arată sursa citată, iar dacă va fi adoptat, ar crea mari probleme guvernului lui Netanyahu, declanșând o confruntare serioasă cu creștinii evanghelici din Statele Unite și din întreaga lume, care se numără printre cei mai mari susținători ai statului Israel, arată sursa citată.

Numai în Statele Unite, există aproximativ 60 de milioane de evanghelici iar la nivel mondial, se estimează că există 600 de milioane, potrivit Alianței Evanghelice Mondiale.

Citește și
Israel moschee
O moschee antică rară a fost descoperită de arheologii din Israel. La scurtă distanță a fost găsită și o „clădire de lux”

De asemenea, proiectul de lege ar putea atrage critici ascuțite atât din partea republicanilor, cât și a democraților din Congres, din partea Executivului, din partea guvernatorilor americani și a altor persoane care au fost întotdeauna alături de statul evreu, dar care s-ar opune cu înverșunare eforturilor de a-i reduce la tăcere pe adepții lui Iisus în Țara Sfântă.

Fostul ambasador al SUA pentru libertatea religioasă internațională, Sam Brownback, - care a fost în funcție în timpul administrației Trump-Pence - este primul lider american care a avertizat public că acest nou proiect de lege reprezintă o amenințare masivă la adresa libertății de exprimare, a drepturilor omului și a libertății religioase.

„Țările libere și democratice pur și simplu nu interzic liberul schimb de idei, iar acest lucru include credințele și convingerile religioase. Articolul 18 din Carta Universală a Drepturilor Omului - pe care Israelul a semnat-o - garantează libertatea de religie, inclusiv dreptul de a decide asupra propriilor convingeri religioase" a spus Sam Brownback.

Prevederile proiectului de lege depus în parlament

Proiectul ar scoate în afara legii toate eforturile depuse de persoanele de o anumită credință care, în orice mod, doresc să discute sau să încerce să convingă persoanele de alte credințe să ia în considerare schimbarea convingerilor lor religioase actuale. Pedeapsa pentru acest lucru ar fi "un an de închisoare".

În cazul în care conversația are loc cu un minor - o persoană cu vârsta sub 18 ani - pedeapsa ar fi "doi ani de închisoare".

Acest proiect de lege s-ar aplica persoanelor care au conversații spirituale cu israelieni de orice religie.

Cu toate acestea, în expunerea de motive a proiectului de lege, cei doi parlamentari israelieni au subliniat în mod special avertismentul de a opri creștinii, în special.

Prin urmare, obiectivul principal al proiectului de lege pare a fi acela de a face ilegal ca adepții lui Iisus ("Yeshua" în ebraică) să explice de ce cred că Iisus este atât Mesia, cât și Dumnezeu, cu speranța că israelienii ar putea lua în considerare posibilitatea de a-l urma.

Proiectul de lege nu face doar ca o simplă conversație personală despre Isus cu o altă persoană să devină o infracțiune.

De asemenea, ar face ilegală „orice persoană care racolează o persoană - direct, digital, prin poștă sau online - „în scopul de a-l converti religios".

Astfel, producerea și publicarea de videoclipuri online care explică Evanghelia evreilor sau musulmanilor din Israel - și celor de orice altă credință religioasă - ar deveni brusc ilegală.

De asemenea, publicarea de cărți, alte tipuri de literatură tipărită, articole online, podcast-uri sau alte forme de media care explică viața și slujirea lui Iisus și mesajul său din Noul Testament ar deveni, de asemenea, ilegală.

La fel ar fi și discutarea mesajului Evangheliei prin e-mail, mesaje text, scrisori și/sau pe rețelele de socializare, inclusiv răspunsul la întrebări inițiate de persoane care nu îl urmează pe Isus.

În Israel este deja o infracțiune să încerci să faci prozelitism cu minori sau să mituiești persoane de orice vârstă cu bani sau bunuri materiale pentru a-și schimba opiniile religioase.

Dar această nouă legislație încearcă să meargă mult mai departe.

„Uneori, aceste încercări nu implică promisiuni bănești sau câștiguri materiale și, prin urmare, nu sunt ilegale în conformitate cu legea actuală", se notează în proiectul de lege, „dar numeroasele repercusiuni negative, inclusiv daunele psihologice, justifică intervenția legiuitorului".

„Prin urmare, se propune ca, alături de interzicerea acordării de favoruri ca stimulent pentru convertirea religiei, să fie interzis și actul de solicitare a convertirii religiei, atunci când acesta este făcut direct unei persoane", fie că este vorba de o întâlnire față în față sau prin orice alt mijloc de comunicare.

Cine sunt autorii proiectului de lege anticreștin

 Autorii proiectului de lege, Moshe Gafni (foto) și Yaakov Asher, sunt membri evrei ultraortodocși din Knesset.

Ambii sunt membri ai United Torah Judaism (UTJ), un partid politic haredi (ultra religios) care deține în total șapte din cele 120 de locuri din actualul parlament israelian.

Și amândoi sunt voci influente în cadrul coaliției de guvernare condusă de Netanyahu.

Moshe Gafni are 70 de ani. El a fost ales pentru prima dată în Knesset în 1988 și a fost în funcție aproape neîntrerupt de atunci. În prezent, el este președintele puternicei Comisii de finanțe a Knessetului, precum și membru al Comisiei pentru afaceri externe și apărare și al Comisiei mixte pentru bugetul apărării.

Yaakov Asher, în vârstă de 57 de ani, a fost ales pentru prima dată în parlament în 2013. În prezent, el ocupă funcția de președinte al Comisiei pentru afaceri interne și protecția mediului din Knesset.

Însă, Gafni are o lungă istorie de opoziție față de adepții lui Iisus.

El a introdus pentru prima dată interdicția legală asupra evanghelizării în Israel în 1999.

Proiectul său de lege nu a fost adoptat, dar de atunci Gafni a reintrodus în mod repetat alte versiuni ale legislației restrctive gândite de el.

Iar premierul Netanyahu nu a permis, în trecut ca o astfel de legislație să treacă, și nici partidul de centru dreapta din care face parte, Likud.

Motivul at fi că Netanyahu și majoritatea, dacă nu chiar toți membrii partidului Likud, au demonstrat întotdeauna că sunt fermi în ceea ce privește păstrarea și protejarea statului evreu ca o democrație liberală.

Aceștia au crezut întotdeauna că chiar și opiniile nepopulare trebuie să poată fi susținute și exprimate în Israel și că drepturile minorităților religioase și etnice trebuie să fie protejate în cadrul statului de drept, arată sursa citată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult