Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lanurile înflorite de lavandă atrag turiști din toată țara

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este sezonul lavandei, iar lanurile parfumate atrag turiști în zonele unde se cultivă planta cu puteri tămăduitoare. În Alba, spre exemplu.  

Lavanda ne dă o stare de bine doar admirându-i splendoarea, dar și dacă ne parfumăm cu ea hainele și casa. Florile se pun și-n ciocolată sau în alte dulciuri, iar infuzia aduce liniștea.

Cei care au ajuns pe câmpurile din localitatea Stremț, județul Alba, s-au trezit în mijlocul unui peisaj ca cel din Provence, regiunea din Franța renumită pentru pentru întinsele culturi de lavandă.

Aici, o familie a început să cultive planta aromatică în urmă cu șapte ani. Nu aduce doar profit după recoltare, dar atrage și turiștii care vânează instantanee de poveste.

Pozele pe fundal mov sunt tematica zonei.

Citește și
balon
Pe un lan de lavandă din Mureș turiștii pot admira peisajul din balonul cu aer cald

Turist: „E un loc minunat un loc să îți petreci o duminică minunată și relaxantă. Miros frumos, culori deosebite totul este la superlativ”.

Reporter: Poze ați făcut?

Turist: „Da, multe, multe.”

Turist: „Mă simt așa ca într-o sălbăticie neantinsă de urbanism și de tot ce înseamnă oraș.”

Turist: „Ne relaxează mintea, ne încântă privirea, ne încarcă pozitiv. Un câmp e o încântare, deci e spectacol. Chiar sunt frumoase aceste flori și pe lângă beneficiile pe care le au pozele sunt așa, ca o terapie."

Față de anul trecut, lavanda a înflorit mai târziu din cauza vremii. Mulți copii abia intrați în vacanță au făcut o primă excursie acolo.

Copil: „Este foarte frumos, ador culoarea mov este plin de fluturi, de albine. Miroase foarte frumos și e așa o nuanță foarte aprinsă."

Copil: „Miroase foarte bine, foarte plăcut, am venit să îmi fac poze și am impresia că calc pe un covor de lavandă.”

Musafiri au venit și din alte județe ale țării.

Turistă din Cluj: „E prima oară când vin. Grozav, o minunăție, un vis.”

Alexandru Stan, producător de lavandă: „Acesta este al treilea an în care organizăm evenimentul acesta (...). O să ne putem bucura încă trei săptămâni, aproximativ, de parfumul ei, de frumusețe. Este perfectă pentru a face poze.”

Cererea pentru produsele pe bază de lavandă a crescut în ultimii ani cu 20%, spun cei care le fac.

Geta Stan, producător: „În primul rând, avem uleiul de lavandă. Reduce stresul și anxietatea și se folosește în aromatherapie. Avem apa de lavandă care hidratează pielea și curăță. E producția noastră de aici din câmp și tot noi o procesăm”.

O sticluță cu ulei esențial de lavandă costă 25 de lei, iar un săpun natural 10 lei, la fel și apa de lavandă. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult