Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lacul Nuntași din Delta Dunării prinde viață, după ce secase complet în doar patru luni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vin vești bune din județul Constanța. Lacul Nuntași din Rezervația Biosferei „Delta Dunării” a început să prindă viață după ce secase în totalitate.

Mai bine de opt sute de hectare sunt iar acoperite cu apă, iar specialiștii spun că locul renaște. Dar nu pot garanta că nu vom avea de-a face din nou cu un astfel de dezastru.

Pentru a decolmata cele două canale care unesc Lacurile Sinoe, Histria și Nuntași, în zonă au fost duse mai multe utilaje speciale. Iar misiunea a fost una complexă și pentru că vorbim despre o rezervație naturală.

Titel Gagiu, directul sistemului de gospodării a apelor Constanța: „Primul canal a avut o lungime de 600 de metri liniari, cel de al doilea canal a avut o lungime de 1400 de metri liniari. În momentul de față aproape toată suprafața lacului este acoperită de apă."

Specialiștii susțin că se observă deja o revenire la normal a ecosistemului.

Citește și
gunoaie delta
Tone de gunoaie în Delta Dunării, lăsate în urmă de turiști. Au ascuns resturile în tufișuri

Andrei Călin, ecologist în cadrul ABADL Constanța: „Din punct de vedere ecologic, lacul Nuntași a început să își revină aproape în totalitate. Deja pasările, fauna din zonă au început să reapară. A venit și un aport de pește." Lacul Nuntași a secat în doar patru luni, mai ales după o vară extrem de secetoasă. Și tot de patru luni au avut nevoie experții hirotehnici pentru a-l umple la loc. Specialiștii de la Apele Române spun că riscul unei noi secări nu poate fi însă complet înlăturat.

Costurile pentru readucerea la viață a Lacului Nuntași se ridică la peste 30.000 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult