Modifica setarile cookie
Toate categoriile

La nivel naţional sunt libere 24 de paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de Covid-19. Care este situația în Capitală

Your browser doesn't support HTML5 video.

Situația din spitale este critică. Secțiile de primiri urgențe sunt pline de pacienți infectăți cu SARS-CoV-2, aduși în stare gravă.

Spre deosebire de valurile trecute, medicii spun că acum, bolnavii ajung prea târziu, răspund cu greu la tratament, iar mulți nu sunt vaccinați. În Bucureșți, unele spitale au deschis secții mobile în altele, pacienții așteaptă cu orele pentru că nu sunt locuri libere.

Pe poarta Spitalului „Sfântul Pantelimon” din Capitală, la cel puțin fiecare jumătate de oră, o ambulanță pleacă spre pacienți.

Un bărbat a venit din Germania să afle informații despre tatăl său, luat cu salvarea de acasă, duminică seară. Bătrânul, în vârstă de 82 de ani, nu era vaccinat și a început să se simtă rău de săptămâna trecută.

„El a fost deshidratat, 4 zile, 5 zile dintre care am auzit de la o cunoștință că a și căzut jos în bucătărie și probabil că s-a ridicat greu. Îmi pare rău că nu l-am vaccinat”, a spus acesta.

Citește și
Bucuresti
Incidența cazurilor de Covid-19 în București, în 27 septembrie, a ajuns la 4,95

Luni dimineață, numărul celor care aveau nevoie de tratament de urgență, era mai mare decât capacitatea de primire. La poartă, rudele celor internați stăteau la coadă să lase pachete cu mâncare și schimburi. Unii bolnavi ajung însă prea târziu. 

Opt pacienți în stare critică urmează să fie tratați în tirul din curtea Institutului „Marius Nasta” din Capitală, în acest moment sunt internate patru persoane, iar medicii așteaptă încă trei transferuri. Din păcate, vorbim de pacienți tineri, majoritatea nevaccinati, care prezintă forme grave și răspund cu greu la tratament

„Pacienții sunt cu forme critice, în acest val, pacienții care sunt în Terapie Intensivă au forme mult mai grave. Cei mai mulți nevaccinați”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

Situația este critică și la Craiova, la cel mai mare spital din Oltenia. Doi pacienți și-au pierdut viața în timp ce așteptau să se elibereze un pat la secția de Terapie Intensivă. Unul dintre ei avea 48 de ani.

„Nici nu mai putea să vorbească că i se înfunda respirația și a spus întruna faceți-mi ceva. Nu era intubat că au spus că nu au locuri pentru intubație și l-au ținut numai cu oxigenul”, a spus soția unuia dintre decedați.

În câteva ore, virusul agresiv a ucis și un bărbat de 78 de ani, vaccinat dar și cu alte afecțiuni.

„L-am adus pe picioarele lui aici că nu putea să respire. Mi-au zis că are Covid și dimineața mi-au spus că s-a prăpădit. În 5 ore. Stop cardiac”, a spus fiica unui decedat.

Medicii, chemați și de acasă, spun că sunt sunt copleșiti de noul val de îmbolnăviri.

„Sunt mulți cei nevaccinați, covârșitor de mulți, nu cred că este în valul asta vreun pacient critic pe care să-l fi văzut și să fie vaccinat”, a explicat Luciana Rotaru, șef UPU-SCJU Craiova.

Și la Iași, medicii caută disperați soluții pentru cei în stare foarte gravă.

„În momentul în care prezintă o ameliorare a simptomatologiei, imediat realizăm switch-ul pacienților. Pacienții din ATI sunt mutați pe sector, iar cei care au nevoie de îngrijire de ATI sunt admiși imediat în ATI”, a spus dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Așa că autoritățile se pregătesc să redeschidă spitalul mobil de la Lețcani. În primă fază, vor fi puse în funcțiune 24 de paturi de Terapie Intensivă și 70 pentru Boli Infecțioase.

În București la această oră, nu mai este niciun loc liber la Secțiile de Terapie Intensivă, în numai câteva ore, tirul din curtea Institutului Marius Nasta s-a umplut cu pacienți. Sunt opt pacienți internați în acest moment, intubați și ventilați mecanic.

Practic, ne-am întors la momentul critic din valurile trecute, atunci când pacienții erau îngrijiți inclusive pe holurile spitalelor. Duminică seară, de exemplu, în secția Covid de la Marius Nasta, medicii au pregătit trei paturi pe hol. Camerele de gardă de la toate spitalele mari, Pantelimon, Floreasca, Colentina sunt sufocate de numărul uriaș de îmbolnăviri.

Cel mai grav spun medicii este că cei mai mulți vin deja cu forme grave pentru că nu cer ajutor la timp și cred că se confruntă cu o singură răceală pe care o pot duce.

La nivel național, mai sunt libere doar 24 de paturi ATI și în multe orașe autoritățile se pragatesc să redeschidă secțiile mobile de îngrijiri.

”La nivel naţional există 1.311 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. De asemenea, 1.218 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. În Bucureşti sunt avizate de DSP 271 de paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. La nivel naţional sunt libere 24 paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2, iar în Bucureşti nu sunt paturi libere la acest moment”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

”Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, precizează autorităţile. Situaţia paturilor ATI destinate pacienţilor de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, neocupate: Argeş -1, Bacău 1 , Brăila - 1, Braşov - 1, Constanta - 8, Dolj - 4, Mureş - 1, Timiş - 2, Vrancea -5.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult