Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Klaus Iohannis a cerut în Parlamentul European aderarea completă a României la Schengen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Klaus Iohannis a cerut aderarea completă a României la spațiul Schengen, în plenul Parlamentului European, unde a ținut un discurs despre viitorul Europei.

În acest context, șeful statului a subliniat că este o distanță prea mare între cetățenii europeni și politicienii care îi reprezintă, dând exemplu protestele fermierilor din întreaga Uniune Europeană.

Klaus Iohannis, președintele României: „Deciziile referitoare la politica agricolă comună s-au luat în 2020, înainte de pandemie. Suntem în 2024, oare de ce a fost nevoie să avem după patru ani proteste masive ale fermierilor în toată Uniunea Europeană?”

Declaraţia preşedintelui României a fost făcută la o zi după ce şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va propune retragerea proiectului care limitează folosirea pesticidelor pe teritoriul Uniunii Europene.

Şeful statului a mai cerut în plenul Parlamentului ca România să intre deplin în Schengen. Consideră că ridicarea, în martie, a controalelor la frontierele aeriene și maritime trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor la frontierele terestre.

Citește și
Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis, la Strasbourg: „Nu sunt împotriva unor comasări de alegeri”

În ceea ce priveşte posibilitatea să ocupe o funcţie la vârful Uniunii Europene, şeful statului a refuzat să facă speculaţii. A declarat însă că ar fi inadmisibil ca nicio poziţie să nu fie ocupată de o persoană din est.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Echilibrul geografic ar trebui să fie cu siguranță reflectat când vor fi numiți în funcții anul acesta, este important să se țină cont că aceasta va fi făcută după alegeri, și subliniez încă o dată cât de important este ca oamenii să meargă la vot."

După discursul în plen, şeful statului a avut o întâlnire cu europarlamentarii români.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult