Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Institutul Cantacuzino, în lupta cu coronavirusul. Procesează ”250 de probe pe zi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Institutul Cantacuzino poate să sprijine autoritățile locale - atât Ministerul Sănătății cât și direcțiile de sănătate publică - în diagnosticarea infecției cu SARS-COV2.

 

Într-un interviu acordat emisiunii Pro Patria, colonelul Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino, spune că specialiștii de la acest institut ar putea procesa aproximativ 250 de probe pe zi.

”Capacitatea Institutului Cantacuzino este de a procesa în jur de 250 de probe pe zi. Au fost și zile când, poate s-a lucrat 24 din 24 și am ajuns, poate, spre 350 de probe pe zi. Însă, pentru a nu risca contaminarea personalului, pentru a nu risca rezultatul unui test, Cantacuzino poate, în momentul ăsta, 250 de probe pe zi.” - spune colonelul Oancea.

Pe de altă parte, comandantul Institutului Cantacuzino subliniază faptul că producerea unui vaccin împotriva epidemiei cu coronavirus este un proces destul de complicat.

Citește și
icoana focsani
Coronavirusul, combătut la Focşani: Icoana Făcătoare de Minuni de la Dălhăuţi, plimbată cu maşinile pe străzi

”Toată lumea, când vorbește despre Institutul Cantacuzino vorbește despre vaccin. Deci Institutul Cantacuzino este asociat cu speranța de vaccinuri în România. Pentru a produce aceste vaccinuri trebuiesc respectate anumite reguli de siguranță, anumite reguli de bune practici medicale. În momentul ăsta, Cantacuzino are dezvoltată, într-adevăr, partea experimentală de producere a acestor vaccinuri. Dar, pentru a produce, pentru a ieși pe piață, trebuie să parcurgă aceste etape de verificare. Există o muncă de cercetare înainte să poți să ieși pe piață cu un anumit vaccin.

Și când eram la Statul Major al Apărării aveam întrebarea “domne, de ce Armata României cumpără vaccinuri când are un institut, Cantacuzino, unde poate să producă vaccinuri?”. Nu este așa ușor. Dacă era atât de ușor de produs un vaccin aveam acum și pentru SARS-COV2. Dar, un vaccin, ca să fi sigur, trebuie să treci prin anumite etape. Poate mă salvează acum, dar nu știu peste doi ani ce se întâmplă. Toate aceste etape trebuie parcurse ca să nu riscăm, Doamne ferește, peste câțiva ani de zile, să spunem “nu a fost bun”. Că nu putem să revenim la starea inițială” - a mai declarat colonelul Florin Oancea.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult