Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Regele Mihai I al României a fost înmormântat, sâmbătă seara, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la Necropola Regală, unde se odihnește și Regina Ana.

Funeraliile au început la ora 10.25 și, pe parcursul zilei, au existat mai multe momente cheie, în care românii și-au luat rămas bun de la Majestatea Sa.

Zeci de mii de persoane i-au adus fostului suveran un ultim omagiu, atât în Capitală, cât și la gara din Pitești și la Curtea de Argeș. Totodată, au fost prezenți la funeralii președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, precum şi membri ai Corpului diplomatic şi diferitelor culte religioase, dar și comisarul european Corina Creţu şi fostul premier Dacian Cioloş.

La funeralii au participat și oficiali ai famiilor regale din Europa, între care prinţul Charles, principesa Muna a Iordaniei, principesa Irina a Greciei, regina Sofia a Spaniei, regele Juan Carlos al Spaniei, Karl von Habsburg Lothringen, Marele Duce Henri de Luxemburg, arhiducele Martin al Austriei şi arhiducesa Katharina a Austriei, principele Nikolaos al Greciei, regina Anne-Marie a elenilor.

Cele mai importante momente din timpul funeraliilor Regelui Mihai:

Citește și
Regina Maria
Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

►În jurul orei 10.00, la Palatul Regal au venit prințul Charles și președintele Klaus Iohannis, urmați de șeful Guvernului și președinții celor două Camere ale Parlamentului.

 ►50 de minute mai târziu, în jurul orei 10.50, după slujba religioasă din Sala Tronului, sicriul cu trupul Regelui a fost scos pe catafalc în Piața Palatului.

 ►Sicriul, care cântărește un sfert de tonă, a fost purtat prin centrul Capitalei, în aplauzele zecilor de mii de oameni care au aruncat cu flori și au strigat numele Regelui Mihai și „Monarhia salvează România!”

 ►În jurul orei 12.20, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde Patriarhul Daniel a ținut o slujbă religioasă, alături de opt mitropoliți. În aceeași catedrală, în 6 septembrie 1940, era încoronat cu Coroana de Oțel a Regelui Carol I.

 ►În jurul orei 13.00, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns la Gara Regală Băneasa, de unde a fost transportat la Curtea de Argeș.

 ►Câteva mii de persoane s-au strâns în Gara Pitești, cu steaguri tricolore, flori și candele, unde au aplaudat și au scandat numele Regelui Mihai.

 ►Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost întâmpinat, în jurul orei 18.30, de 6.000 de persoane în gara municipiului Curtea de Argeș.

 ►De acolo, a fost transportat la noua Cadedrală arhiepiscopală, unde a avut loc slujba de înhumare.

 ►Au fost trase 21 de salve de tun, în prezența Familiei Regale, a soborului de preoți și a mii de oameni.

 ►În jurul orei 20.00, sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost transportat în Necropola Regală, unde își va duce somnul de veci alături de soția sa, Regina Ana.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult