Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Îngrijorări după ce extremiștii de dreapta au câștigat primul tur al alegerilor: „Este o Franță a urii care crește”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Franța, partidul de extremă dreaptă s-a impus detașat în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, „Reunirea Națională” a lui Marine Le Pen a obținut 33% dintre voturi, cu mult în fața taberei lui Emmanuel Macron.

În urma rezultatului, președintele francez i-a îndemnat pe alegători să blocheze extrema dreaptă în turul decisiv al scrutinului, de duminica viitoare.

După o prezență la urne neobișnuit de mare, de aproape 70%, partidul Reunirea Națională al lui Marine Le Pen și-a adjudecat 33% dintre voturi, urmată de alianța de stânga „Noul Front Popular”, cu 28 de procente. Blocul centrist al lui Emmanuel Macron a ieșit abia pe locul trei, cu 20 la sută din sufragii.

Marine Le Pen: „Dragii mei compatrioți, democrația a vorbit, iar poporul francez a ales să așeze Reunirea Națională și pe aliații săi în fruntea clasamentului și a șters, practic, blocul macronist.”

Marine Le Pen, care a pierdut la ultimele două alegeri prezidențale, este acum bine poziționată pentru a-și atinge obiectivul de a răsturna politica franceză. Jordan Bardella, liderul de 28 de ani al partidului, ar putea deveni cel mai tânăr prim-ministru al Franței.

Citește și
emmanuel macron
Eșec drastic pentru Macron în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța. "Poporul a șters blocul Macronist"

Jordan Bardella: „Votul care va avea loc duminica viitoare este unul dintre cele mai importante din istoria celei de-a Cincea Republici. Coaliția de stânga propune deschis în programul său dezarmarea poliției, deschiderea porților pentru imigranți, desființarea luptei împotriva ocupanților ilegali precum și a luptei împotriva separatismului islamist."

Ceea ce își doresc Marine Le Pen și Jordan Bardella este o majoritate absolută în Adunarea Națională, dar sondajele pentru turul al doilea de duminică sugerează că s-ar putea să nu atingă pragul necesar de 289 de locuri. Astfel, Franța ar putea să se îndrepte spre un parlament fără o majoritate clară.

În contrapartidă, mii de francezi s-au adunat în Place de la Republique din Paris pentru a-și exprima furia și șocul față de avansul fulminant al extremei drepte.

Manifestant: „După cum mă așteptam, ne îndreptăm spre extremă (dreapta), iar oamenii nu înțeleg că acest lucru ne va afecta mulți ani de acum încolo. Este o Franță a urii care crește, nu o Franță a solidarității.”

Cetățean: „Sunt foarte îngrijorat, am mulți prieteni cu dublă cetățenie, iar când auzim toate măsurile rasiste promise, pare că ne îndreptăm spre Regimul de la Vichy, când se vorbea despre o „anti-Franța”. Ne duc înapoi în vremurile războiului, nu mai am cuvinte...”

Președintele Macron a lăsat discursurile în seama prim-ministrului său, Gabriel Attal, dar a emis o declarație, spunând că a venit timpul pentru o „alianță largă, clar democratică și republicană pentru turul al doilea".

Liderul de la Elysee a spus că nu va demisiona înainte de expirarea mandatului său prezidențial în 2027, dar sistemul de partajare a puterii l-ar slăbi atât pe plan intern, cât și pe scena mondială.

De asemenea, analiștii se tem că o coabitare tensionată între președintele Macron și un guvern de extremă-dreapta va zdruncina a șaptea cea mai mare economie a lumii, generând un nou val de instabilitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult