Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Incineratorul de nămol de la Glina a fost finalizat. Când va fi pus în funcțiune

Your browser doesn't support HTML5 video.

Incineratorul de la Glina, parte a unuia dintre cele mai mari proiecte ale Primăriei Capitalei, este gata. Iar până la sfârșitul anului va fi pus în funcțiune.

Acolo va fi ars nămolul, adică mizeria care ajunge în stația de epurare și care până acum era depozitată sau chiar folosită în agricultură.

Va reduce substanțial poluarea din zonă, iar cu ajutorul stației de epurare apa care se va întoarce în Dâmbovița va fi mai curată.

Incineratorul de la Glina este primul de acest fel din România și unul dintre cele mai mari din Europa. Are două furnale și o capacitate de 33 de tone de nămol pe oră, la o temperatură de peste 800 de grade.

Căldura din furnale este folosită apoi în două turbine care produc energie electrică pentru uz intern.

Citește și
Incendiul puternic de centrul de deșeuri din Glina, întreținut de plastic și urmele de combustibil. Nu a fost stins nici acum
Incendiul puternic de centrul de deșeuri din Glina, întreținut de plastic și urmele de combustibil. Nu a fost stins nici acum

Până acum, în lipsa unui astfel de incinerator, nămolul rezultat din filtrarea apei era depozitat sau ajungea la agricultori.

Mihai Lungu, director de protect: "Dacă acum niște ani se putea da în agricultură chiar fiind un îngrășământ organic, din cauza poluării din ziua de azi, detergenți, particule de plastic, devine din ce în ce mai greu de a fi aruncat și de a fi aruncat în agricultură. Vedeți cele două coșuri. La data la care vorbim acum se ard 12 tone pe oră. Nu iese nimic pe coș. Noi considerăm că este zero poluant. Este 100% cu regulamentele europene".

La o tonă de nămol va fi obținută o tonă de cenușă, iar 98% din aceasta va putea fi folosită în construcții, pentru prepararea cimentului. Restul de cenușă, adică 2%, este toxică și va fi depozitată.

Incineratorul va fi pus în funcțiune până la finalul anului, atunci când ar trebui să fie gata și noua stație de epurare.

În acest moment, apa din canalizarea Capitalei este epurată mecanic în proporție de 100%, adică apa revărsată în Dâmbovița este filtrată. Biologic însă, este tratată doar în proporție de aproximativ 75%.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "Apele uzate ale Bucureştiului sunt 7,5 metri cubi pe secundă. În momentul de faţă, funcţionează o linie care tratează parţial 5 metri cubi pe secundă. Această instalaţie pe care noi o avem o să trateze zece metri cubi pe secundă. Ea este planificată pentru a putea trata apele uzate ale Bucureştiului până în 2040-2050. Este un proiect finanţat din fonduri europene, din POIM. În momentul acesta, suntem la 90%".

Stația de epurare și incineratorul costă 150 de milioane de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult