Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Incidente cu drone militare căzute în România de la începutul războiului din Ucraina

O dronă militară americană a căzut, joi, în Câmpia Turzii în timp ce executa un exercițiu de antrenament. În ultimele luni România a fost martora mai multor incidente cu drone.  

O dronă militară americană de tip MQ-9 Reaper s-a prăbușit la Câmpia Turzii. În aceste condiții, românii își amintesc că de la izbucnirea războiului în Ucraina, în țara noastră s-au produs mai multe incidente legate de drone.

Dronă căzută la Sulina

Pe data de 23 mai, în zona Sulina a fost găsită, o dronă militară folosită de armata ucraineană pentru a respinge ofensiva Rusiei.

Potrivit autorităților române, drona a căzut în apele teritoriale ale Ucrainei și a fost adusă la noi de curenți. Aparatul de zbor a fost găsit în timp ce plutea în derivă, într-o zonă aflată între Sulina şi Sfântul Gheorghe, la aproape două mile marine de țărm.

Drona prăbușită la Zagreb a străbătut spațiul aerian românesc

O dronă rusească, de tip Tupolev TU-141, a străbătut spațiul aerian românesc pe data de 10 martie, după care s-a prăbușit în Croația, în apropiere de Zagreb.

Potrivit anchetatorilor croați, drona era dotată cu armament, dar nu au fost făcute publice informații privind misiunea în care era angrenată.

Incidentul a fost dezbătut intens în țara noastră întrucât, drona a străbătut spațiul aerian românesc, intrând din Ungaria și ieșind prin Serbia.

Dronă căzută în Bistrița-Năsăud

Pe 14 martie a fost alertă în România după ce, la câteva zile după izbucnirea războiului din Ucraina, o dronă s-a prăbușit într-o grădină din Dumitra, județul Bistrița-Năsăud.

Aparatul de zbor, care avea inscripționate litere din alfabetul cirilic, semăna izbitor cu dronele militare de tip Orlan-11 - aparat fără pilot, dezvoltat de Centrul Tehnologic Special din Sankt Petersburg pentru a efectua misiuni de recunoaștere.

Vasile Dâncu a declarat atunci că era o dronă „de jucărie” de mici dimensiuni, fără armament sau explozibil, folosită în misiuni de recunoaștere, dar fără a avea mai multe informații despre misiunea acesteia.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult