Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Închisoare cu suspendare pentru medicul și asistenta care i-au administrat altă grupă de sânge unei femei, omorând-o

Your browser doesn't support HTML5 video.

Curtea de Apel București a tranșat definitiv un episod scandalos, de culpă medicală, petrecut la Spitalul de Arsuri din Capitală.  

Un medic și o asistentă au fost condamnați la închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, după ce în 2016 au provocat moartea unei paciente. Asistenta i-a administrat atunci o grupă greșită de sânge, iar medicul nu a supravegheat-o nici măcar atunci când au fost făcute testele.

Principala responsabilă pentru moartea pacientei este considerată asistenta. Iar pedeapsa dată în cazul ei este de un an și 6 luni de închisoare. În prima instanţă a primit doi ani de detenție. Ea a fost cea care a stabilit în mod eronat că femeia de 75 de ani mușcată de propriul câine din ogradă avea grupa de sânge A2, și nu B3. Și tot ea a fost cea care i-a administrat pacientei două unități de sânge, procedură ce i-a provocat moartea o săptămână mai târziu.

Ancheta a stabilit că transfuzia de sânge s-a făcut fără ca spitalul de Arși să aibă autorizație, iar asistenta nu avea calificarea necesară. În plus, medicul care trebuia să supravegheze întreaga procedură a fost neglijent.

”I-a solicitat asistenţei medicale să efectueze determinarea de grup sanguin (testarea pretransfuzională), însă nu a supravegheat-o, după care victimei i-au fost administrate două unități de sânge grupa A2, accident transfuzional în urma căruia a rezultat decesul", se arată în Sentința Judecătoriei Sectorului 1.

Tocmai de aceea, și medicul a fost găsit vinovat de ucidere din culpă și a fost condamnat la fel, la 1 an și jumătate de închisoare.

Medicul și asistenta condamnați pentru ucidere din culpă nu vor ajunge însă la închisoare, pentru că executarea pedepselor le-a fost suspendată. Cei doi vor trebui însă să presteze muncă în folosul comunității fie la Termoenergetica, fie la Direcția de Protecția Copilului: asistență, vreme de 90 de zile, iar doctorul, 60 de zile.

Mai multe rude ale pacientei vor primi daune materiale și morale: dar nu milioane de euro cât ceruseră acum 7 ani, ci doar câteva mii de euro, fiecare. Banii vor fi plătiţi de companiile de asigurări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult