Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criză de culegători de căpșuni în plin sezon. Salariul unui muncitor în străinătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem în plin sezon de cules căpşuni şi România, printre altele, se confruntă cu o criză uriaşă de culegători.

În timp ce plantaţiile din vestul Europei sunt pline de români care strâng zilnic sute de lădiţe pline cu fructe, pe plantaţiile de la noi bate vântul. Tocmai de aceea, mulţi agricultori de la noi îşi cheamă rudele în ajutor, iar alţii îşi micşorează suprafeţele cultivate, pentru a nu rămâne cu ele pe câmp. Ce-i drept, în afară se câştigă mult mai bine din această muncă.

La limita dintre judeţele Bihor şi Arad, în satul Ghiorac, îl găsim pe nea Gheorghe. De o săptămână a început să culeagă căpşuni. Îl ajută rudele, dar şi câţiva copii din sat.

"Ce-i roşu se culege frumos în lădiţă şi aveţi grijă să nu luaţi alea necoapte şi în rest vă doresc spor la treabă", le explică nea Gheorghe.

Fiecare primeşte 8 lei pe oră.

Citește și
joburi medicale
Peste 1.900 locuri de muncă vacante în 17 state europene. Ce posturi sunt disponibile în Finlanda

Reporter: - Câte lădiţe din astea culegi într-o zi?

Fetiță: - Cam 4-5 lăzi.

"Dacă-i mai greu, ne mai hodinim un pic, mai bem apă, mai stăm un pic la umbră, mai facem o baie-n Criș", spune Gheorghe Hurgoi, cultivator.

În comună Dumbrava din Timiş sunt aproape 50 de familii care cultivă căpşuni. Cei mai mulţi culeg fructele cu ajutorul rudelor pentru că, spun ei, nu găsesc muncitori sezonieri. Vecinii lucrează în fabricile din apropiere, dacă nu au plecat în străinătate. Doamna Lidia cultivă căpşuni pe un hectar. Toată familia se trezeşte zilnic la 5 dimineaţa şi iese la cules. Apoi, la vânzare. 8-9 lei costă un kilogram. "Fiul meu a dat pentru copiii ăia care au fost a dat 50 de lei pentru două ore şi nu au mai venit", povestește Lidia. Nevoia de culegători este uriaşă în toată ţara. Ca să nu rămână cu fructele pe câmp, mulţi şi-au redus producţia. "Cea mai mare problemă a fost că am adus un om la lucru, am stabilit un program şi nu l-a respectat pentru că era obişnuit să trăiască de pe o zi pe alta. Îi dădeam seara banul, mă trezeam mâine-zi că nu vine, îl găseam la birt şi cu astfel de oameni nu poţi să lucrezi”, explică Rozina Martinescu, producător.

În străinătate, culegătorii români câştigă lejer o mie de euro pe lună, în timp ce la noi, câteva mii de lei pe tot sezonul.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult