Modifica setarile cookie
Toate categoriile

IMM invest, ultima şansă pentru zeci de mii de antreprenori. "Altfel îmi ia banca trenuleţul"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zeci de mii de antreprenori speră ca programul IMM Invest le va salva afacerile, așa cum șomajul tehnic îi ajută pe salariați să reziste.

Situația este însă mai complicată în cazul lor, căci nu primesc decât un împrumut și trebuie să demonstreze că vor fi capabili să-l înapoieze.

În plus, banii alocați de guvern pentru garantarea creditelor nu ajung pentru toți solicitanții, așa că băncile analizează cu exigență dosarele.

Wolfgang Gassner este antreprenor în turism și face excursii ghidate în zona Băile Tușnad.

Anul trecut, când îi mergea bine, a cumpărat un trenuleț turistic pentru care mai are de achitat 30.000 de euro. Toată primăvara nu a încasat nimic, așa că a apelat la programul IMM Invest și așteaptă răspuns de la bancă.

Wolfgang Gassner, antreprenor: ”Dacă nu pot să plătesc această datorie, atuncea trenulețul mi se ia. Și tot ce am plătit se duce... Băncile nu prea se grăbesc. Nu știu ce se întâmplă, timpul trece, noi avem nevoie urgent de bani”.

Citește și
fonduri europene
Suma alocată pentru susținerea operatorilor economici din România a crescut la 1 miliard de euro

La fel ca el, aproape 100.000 de antreprenori afectați de criză s-au înregistrat, până la sfârșitul săptămânii trecute, în aplicația IMM Invest.

După analiză, jumătate dintre cereri au fost redirecționate către una dintre cele 22 de bănci partenere în program.

Flori Grigoraș, consultant: ”Doar 20 au putut obține creditul. O condiție care trebuie respectată de IMM-uri este aceea că acestea trebuie să-și păstreze numărul de angajați până la finalul anului. Cum să și-i păstreze, în condițiile de față?”.

Firmele care apelează la credit trebuie să demonstreze că sunt solvabile și, odată ajutate, vor trece hopul.

 

Două treimi dintre solicitanți cer bani pentru investiții

 

Este important dacă anul trecut au avut profit și doar virusul le-a stricat planurile de afaceri.

Valentina Saygo, consultant fiscal: ”La început, mediul privat s-a bulucit, s-a îngrămădit să ia bani de la IMM Invest, de parcă ar fi fost bani care nu mai trebuiesc dați înapoi. Că ei sunt gratis e adevărat, dar ei sunt gratis doar anul acesta. Programul acesta este pentru acele firme care au balanțe curate, unde cheltuielile sunt reale, unde veniturile sunt reale, unde mișcările de bani sunt reale”.

Firmele din turism și restaurantele au șanse mici de a obține credite, spun consultanții.

Rodica Smeu, consultant: ”Domeniile care au fost închise au mare nevoie, și știi foarte bine, partea de turism, eu în portofoliu am turism, am restaurante care pur și simplu au nevoie ... Și primesc ? Nu!”.

Două treimi dintre solicitanții de credite vor banii pentru a face investiții, nu pentru chirii și salarii, ceea ce este un lucru bun.

Ei trebuie să prezinte însă garanții și să accepte ipoteca asupra bunurilor pe care vor să le achiziționeze cu ajutorul împrumutului.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult