Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imagini impresionante pe șantierul podului de la Brăila. Turnurile uriașe se înalță cu 2 metri pe zi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Imagini impresionante surprinse pe șantierul podului din Brăila, care va lega Dobrogea de restul țării.

Pilonii construcției, care este cea mai înaltă din țară, vor fi gata săptămâna aceasta. Pentru ridicarea acestor turnuri, constructorul italian lucrează 24 de ore din 24. La final, podul va fi cel mai mare din România și al treilea din Europa și va costa jumătate de miliard de euro.

În imagini se vede partea de sus a pilonilor. Turnurile depăşesc limita norilor. La final vor avea 192 de metri şi este cea mai importantă lucrare de infrastructură din ţara noastră. Din cauza vremii capricioase de săptămâna trecută, constructorii au fost nevoiţi să oprească lucrările, câteva zile. La aproape 200 de metri altitudine, rafalele de vânt sunt extrem de puternice şi muncitorii nu ar fi reuşit să lucreze. Dar întârzierea a fost recuperată, iar acum turnurile cresc în fiecare zi cu doi metri. Viorel Eșanu, responsabil monitorizare lucrări: „În momentul de față suntem la 180 de metri. Şi speram ca undeva vineri noaptea spre sâmbătă să finalizăm această etapă, urmând ca ulterior, după sărbători, să începem operaţiunea de ridicare a grinzilor de rigidizare a turnurilor."

Cele 86 de elemente metalice ale podului sunt construite pe şantierul naval din Brăila şi asamblarea lor este în termen. De asemenea, singura companie din lume care produce cabluri pentru poduri hobanate, aflată în Japonia, a trimis primele șufe pentru ancorare. Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere se ocupă, în paralel, de drumurile care vor face legătura cu podul. Marius Pușcașu, reprezentant CNAIR: „A ieşit şi decizia de expropriere, urmează să începem şi drumurile, cât mai curând posibil. Există posibilitatea să avem şi nişte întârzieri, dar vom încerca să recuperăm." Pe lângă cele două turnuri, se mai fac lucrări la cele două blocuri de ancoraj ale podului şi la viaductele de acces, pentru care există autorizaţie de construire. Dacă vor fi respectate termenele, la sfârşitul anului 2023, vom putea traversa Dunărea pe la Brăila, în doar câteva minute. Acum, fluviul se traversează cu bacul şi durează în medie, o jumătate de oră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult