Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lovitură grea pentru cultivatorii de pepeni din Dăbuleni. Vijeliile și grindina au distrus culturile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lovitură grea pentru cultivatorii de pepeni din Dăbuleni. Oamenii se plâng că vijeliile și grindina le-au distrus culturile în proporție de 70-80 la sută.

Sperau să ducă primii pepeni la piață, peste câteva săptămâni, dar acum se pregătesc să-i arunce la gunoi. Și în alte județe din sudul țării, grâul și legumele au fost distruse, pentru că sistemul anti-grindină nu ajunge până acolo.

În doar cinci minute, pepenii de la Dăbuleni au fost acoperiți de grindină.

Bărbat: „Distrusă în proporție de 80%, terminată. Ați văzut, le rupem deja, ca să dea altele, să se regenereze, să lege din nou. Să sperăm că le vom salva. Sunt pierderi foarte mari, peste 10.000- 12.000 lei pe hectar."

Femeie: „Dacă bunul Dumnezeu vrea și cu multă investiție de acum încolo, cu stropiri, cu îngrijiri de la zero, pentru a putea să mai avem pepeni la Dăbuleni."

Bărbat: „Am investit foarte mulți bani, credite la bănci, necazuri mari, stres puternic."

Culturile ar putea fi salvate dacă în zonă ar fi sisteme anti-grindină. În Dolj sunt cinci, dar cum raza de acțiune e de 10 kilometri, rachetele nu ajung și deasupra culturilor de pepeni.

Veta Păsculescu, director ANIF Dolj: „Am luat legătura cu ministrul Agriculturi. Tot ce depinde de mine și de minister vom realiza, în sensul de a aduce în zona aceasta stație anti-grindină."

Vasile Enache, operator licențiat Grup Combatere Prahova:„Sistemul, așa cum e acum, e în dezvoltare, nu sunt legate între ele unitățile.”

Și în Argeș, la Mioveni, zeci de fermieri sunt în pragul disperării. Grindina le-a distrus grădinile de legume și lanurile de grâu și porumb.

Fermier: „Nu mai e, practic, nimic. E totul distrus, e doar pământ negru, cum se vede."

Fermier: „Uitați poză, cum era el, sănătos. Și acum, nu mai e nimic! Uitați, era o frumusețe."

Fermier: „Nu mi-a mai rămas nimic! Din varză, nimic, ceapă, nimic, fasole. Am vreo 5000 de fire de vinete, mi-a rămas doar folia și cu picurarea, altceva nimic. S-a terminat tot!"

Oamenii întind acum mâinile bătătorite de muncă spre autorități și le cer să instaleze și în zona lor sisteme anti-grindină.

În țară sunt funcționale în acest moment 65 de puncte de lansare a rachetelor anti-grindină, care acoperă teoretic 1,5 milioane de hectare, îndeosebi în sud-est, însă cum raza de acțiune a rachetelor este limitată, chiar în interiorul județelor "protejate", culturile sunt deseori grav afectate de grindină.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult