Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Greva șoferilor STB s-a încheiat după cinci zile. Mijloacele de transport au ieșit pe trasee

Your browser doesn't support HTML5 video.

După cinci zile de grevă și sute de mii de oameni lasați fără un mijloc de transport, șoferii de autobuze și troleibuze din București s-au întors la muncă.

Pierderile provocate de acest protest sunt de aproape 5 milioane de euro, iar un audit ar urma să-i identifice pe responsabili pentru ca paguba să fie recuperată.

STB anunță concedieri

În plus, directorul Societății de Transport București a anunțat că vor urma și concedieri în rândul șoferilor care au lipsit nejustificat. În locul lor ar urma să fie angajați alții. Potrivit acestuia, există deja 300 de doritori.

Marți dimineață, cei mai mulți au ieșit din case fără să știe dacă vor găsi un mijloc de transport în comun de suprafață. Când nimeni nu mai credea, tramvaiele, autobuzele și troleibuzele au apărut în sfârșit în stații.

Reporter: Vă așteptați să găsiți mijloace de transport în comun?

Citește și
Greva STB
COTAR solicită scoaterea la licitaţie a traseelor operate de STB

Călător: „Presupunem.”

Călător: „Sperăm. Nu eram sigură. Nu prea am mers, că am stat acasă.”

La ora 7, mijloacele de transport în comun au început să circule deja. Asta după ce sindicatul majoritar din STB a dat un comunicat la 5 și jumătate prin care a anunțat că angajații din depouri au decis să întrerupă greva care continuă de 5 zile.

Mesajul sindicaliștilor a fost cu atât mai suprinzător cu cât, după negocierile de la primărie, nimic nu anunța revenirea la muncă. Mai mult, liderul sindical amenința că vor fi și mai puține autobuze în circulație dacă nu demisionează directorul STB, Adrian Criț.

Surse apropiate negocierilor susțin însă că, angajații ar fi fost îngrijorați de perspectiva desfacerii contractului de muncă. Așa că, sindicaliștii nu ar mai fi avut susținerea șoferilor, spune Adrian Criț. Doar că riscul de a rămâne fără locul de muncă după cele 5 zile de proteste rămâne, le transmite acesta.

Adrian Criț, directorul STB: „Se vor constitui comisii de analiză și de la caz la caz se va analiza vinovăția angajaților care nu și-au respectat obligațiile față de societate și bucureșteni. Probabil vor fi angajați concediați. Cu siguranță.”

Trei mii de salariați urmează să fie cercetați disciplinar

În total sunt 3 mii de salariați care ar urma să fie cercetați disciplinar. În locul unora ar putea fi angajați alți șoferi, spun reprezentanții STB. De luni și până marți au fost depuse aproape 300 de solicitări.

Călătorilor care nu au beneficiat de transportul în comun li se vor prelungi abonamentele cu 5 zile

Și societatea are pierderi uriașe pe care le va recupera de la cei care au provocat acțiunile ilegale de protest, spune Adrian Criț. În jur de un milion de euro în fiecare zi de proteste.

Pentru a-i găsi pe vinovați, poliția a anunțat că a demarat un dosar de cercetare in REM pentru abuz în serviciu. Cei implicați sunt audiați în calitate de martori.

Sindicaliștii au fost chemați marți la Brigada de Poliție pentru transport public. Niciunul nu a vrut să dea declarație în fața anchetatorilor. S-au prevalat de dreptul la tăcere.

În total 14 membri de sindicat au fost chemați să dea declarații la Poliție

Pe de altă parte, sindicaliștii STB spun că negocierile cu primăria și conducerea Societății continuă, dar nu exclud noi proteste.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult