Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gafă uriașă la Ministerul Cercetării. Comunicatul care a sfidat legile fizicii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gafă la Ministerul Cercetării. Instituţia a publicat un comunicat cu o eroare de elev de clasa a 7-a, care i-a făcut pe cercetători să zâmbească amar.

Documentul lăuda câteva dintre invenţiile româneşti, printre care şi pila Karpen, inventată în 1950, care ar fi "un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit". Aşa ceva este imposibil şi sfidează legile fizicii, spun oamenii de ştiinţă.

În comunicatul de pe site-ul oficial al Ministerului Cercetării sunt amintite câteva dintre marile invenţii româneşti. Printre ele şi pila Karpen, o baterie care foloseşte căldura mediului ambiant.

Comunicatul de presă spune însă că este vorba despre un perpetuum mobile.

„De fapt de acolo vine numele. Perpetuum mobile înseamnă că se mişca la nesfârşit, fără necesitatea aportului de energie din exterior. Asta însă ar încălca însă legea conservării energiei. Lucrul ăsta e în cărţile de a 7-a, a 8-a de fizică. Ar fi o mare invenţie! Să zicem ipotetic dacă aşa ceva ar exista ar primi premii Nobel”, explică cercetătorul Octavian Micu.

Citește și
gafa a ministerului Turismului la Berlin
Gafă a Ministerului Turismului. Poza prin care este promovată România la Berlin

După criticile oamenilor de ştiinţă, Ministerul Cercetării a reacţionat. La scurt timp după ce a fost publicat pe site, comunicatul de presă a fost retras de Ministerul Cercetării. Am încercat să obţinem o reacţie de la reprezentanţii instituţiei, dar aceştia au refuzat să comenteze.

Comunicatul a fost trimis în contextul în care zilele trecute 36 de invenţii româneşti au fost prezentate la Salonul de Inventică de la Geneva.

”Colaboratorii meu din străinătate nu sunt familiari, e o chestie care se promovează mai mult în românia. Nu ştiu de ce. Este un loc unde oamenii care consideră că au invenţii mai mici sau mai mari plătesc o taxă de participare şi datorită plății majoritatea primesc medalii”, explică cercetătorul Octavian Micu.

Unii cercetători susţin însă astfel de evenimente.

Radu Minea, Federația sindicatelor lucrătorilor din cercetare: ”Eu sunt să promovăm orice manifestaţie, indiferent că e salon, expoziţie, indiferent că e târg, în care se promovează rezultatele activităţii de cercetare inovare. Numai aşa putem să arătăm, să ne perceapă oamenii. Totuşi ne facem treaba şi încercăm să salvăm aceasta economie.”

Salonul de Invenţii de la Geneva s-a încheiat duminică. Una dintre invenţiile premiate cu aur a fost patul de spital cu WC încorporat, creat de un chirurg român.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult