Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kovesi, lăudată de FT: ”Femeia cea mai potrivită pentru a fi procuror-șef european”

Într-un articol publicat joi, cotidianul britanic Financial Times (FT) o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, enumerând avantajele pe care le are în fața contracandidaților ei.

Cei mai mulți oficiali UE, susținuți de principalele partide politice din Parlamentul European, apără în mod constant independența sistemului de justiție din cele 28 de state europene. Acum este timpul să treacă și la fapte, scrie FT, într-un material semnat de board-ul editorial al ziarului.

UE este în plin proces de numire a procurorului-șef european și ar trebuie să aleagă persoana cea mai potrivită pentru acest job. Iar această persoană este Laura Codruța Kovesi, un procuror care s-a făcut remarcat în România.

Prestigioasa publicație enumeră mai multe argumente “excelente” care ar recomanda-o pe Kovesi pentru un astfel de post, precizând însă și faptul că guvernul țării sale nu o susține.

Deși sursa citată consideră că fără îndoială și ceilalți candidați – din Franța și Germania, ar putea face treabă bună, Laura Kovesi este prezentată ca fiind cea mai potrivită datorită experienței îndelungate pe care o are în lupta împotriva corupției, "cu înverșunare și uneori de una singură", față de sistemul politic profund corupt de la București.

Citește și
Laura Codruţa Kovesi, primită cu flori la Parchet
Laura Codruţa Kovesi, citată la Secţia de anchetare a magistraţilor pe 7 martie

Numită procuror-șef al DNA în 2013, Kovesi a ajutat la condamnarea mai multor miniștri, parlamentari și primari pentru fraudă, abuz de putere și alte infracțiuni. Iar lupta sa continuă a ajutat-o să câștige respectul partenerilor României. Atunci când a fost admisă în UE, în 2007, celelalte state membre au insistat ca Românei să i se aplice un mecanism special de supraveghere, din cauza problemelor majore cu încălcarea legii.

Eforturile Laurei Codruța Kovesi au inspirat milioane de compatrioți să ceară clasei politice de la București să înceteze să mai împiedice lupta împotriva corupției. Dar, în schimb, a fost “răsplătită” cu adversitatea partidului de guvernământ și a liderului său Liviu Dragnea, care conduce și Guvernul din umbra. Guvernul a reușit în ultimă instanță să o înlăture din funcția de procurer-șef al DNA în iulie 2018, printr-o “sfidare de neiertat a regulilor UE în ceea ce privește imixtiunea politicului în sistemul de justiție”.

Jurnaliștii de la FT mai amintesc și de faptul că “forțe antireformiste din Guvernul României și din sistemul de justiție sunt atât de disperate” să o împiedice acum pe Kovesi să devină procuror-șef european, încât exact în luna în care are loc procesul de selecție, Kovesi este investigată pentru acuzații firave de abuz în serviciu.

“Această încercare fără rușine de a o discredita pe Laura Codruța Kovesi a coincis cu o ordonanța de urgență a Guvernului menită să reducă din independența DNA, instituție pe care a condus-o în ultimii cinci ani”, mai spun jurnaliștii străini.

Aceștia mai spun că președintele României, Klaus Iohannis, a avut dreptate să atragă atenția asupra tentativei de a controla tot mai mult justiția de către puterea politică de la București.

“Este încurajator faptul că cele două comisii din Parlamentul European au recomandat-o săptămâna aceasta pe Kovesi pentru a fi numită procuror-șef european, dar decizia nu este încă luată. Ultimul cuvânt îl au Consiliul UE, care grupează guvernele naționale, și Parlamentul European. Guvernul României face presiuni asupra Consiliului pentru a îngropa șansele Laurei Codruța Kovesi”, mai titrează FT.

Numirea Laurei Kovesi ar pune liderii UE în poziția de a nu ține cont de opoziția ferm exprimată a Guvernului României, care a preluat la 1 ianuarie președinția rotativă a UE, pentru șase luni. Din fericire, UE nu are întotdeauna obiceiul de a respecta voința unui stat membru și de a face compromisuri, mai spun jurnaliștii străni, dând ca exemplu momentul din 2017, când Donald Tusk a fost numit președinte al Consiliului European, în ciuda opoziției guvernului din Polonia, țara sa de origine.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult