Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Forțele Navale Române sporesc capacitatea de apărare împotriva amenințărilor cu drone. Ce achiziții plănuiește să facă Marina

Your browser doesn't support HTML5 video.

În plin război la graniță și cu Marea Neagră tot mai agitată din pricina confruntării dintre Rusia și Ucraina, Forțele Navale Române își sporesc capacitatea de apărare împotriva amenințărilor cu drone.

Marina vrea să cumpere în următorii doi ani câteva zeci de sisteme antidronă portabile, pentru care oferă peste un milion de euro.

Forțele Navale au anunțat prin sistemul de achiziții publice că vor să încheie un acord cadru prin care să cumpere în următorii doi ani 31 de sisteme antidronă portabile, pentru care Ministerul Apărării este gata să plătească peste cinci milioane și jumătate de lei.

Cpt. Elena Dincă, Forțele Navale Române: „Având în vedere că dronele sunt din ce în ce mai utilizate în ziua de azi și pentru că au o mare disponibilitate comercială, Forțele Navale au decis că este necesară această achiziție. Cu ajutorul sistemelor, se va asigura practic protecția obiectivelor militare împotriva unor eventuale amenințări de tip dronă. Este vorba despre sisteme cu o greutate redusă și de dimensiuni mici, ușor de utilizat și transporat. Acestea execută practic bruiaj pe diferite benzi de frecvențe din spectrul electromagnetic și între rup legătura dintre drone și operatorul acestora”.

Analiștii militari susțin că în ultima vreme, dronele de mici dimensiuni sunt folosite pentru spionarea obiectivelor militare și pot fi transformate în arme veritabile.

Citește și
olaf scholz, gepard
Război în Ucraina. Arma puțin cunoscută care doboară dronele kamikaze deasupra Kievului

Contraamiral (R) Constantin Ciorobea, fost comandant al Componentei Operaționale Navale: „Gândiți-vă la un poligon ca Cincu sau Babadag sau oriunde în România, supravegheat de niște drone, care văd cum se face angajarea în luptă și cum se folosesc în luptă anumite sisteme, cum gândești să folosești în luptă anumite sisteme. Nu pot fi excluse, să le spunem, accidente. Adică a zburat cu ea, s-a jucat și uite că a lovit un depozit de combustibil și a explodat combustibilul din acel depozit. Poate nega oricine că a fost rău intenționat. Spune că a fost un accident”.

Companiile interesate să furnizeze aceste sisteme antidronă pot face oferta până la sfârșitul lunii ianuarie.

Oficialii Forțelor Navale Române susțin că aceste sisteme antidronă portabile vor viza doar frecvențele specifice dronelor, care amenință obiectivele militare și nu vor afecta rețelele de telefonie mobilă. Vor avea efectul scontat doar în sectorul în care este dispozitivul de către operatorul militar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult