Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filmul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Șapte pacienți și-au pierdut viața

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se încheie o zi neagră pentru sistemul sanitar din România cu 7 vieți pierdute într-un incendiu izbucnit din nou, într-un spital.

Șapte paciente au murit, așadar, la Constanța, unele arse, altele intoxicate cu fum. Secția de Terapie Intensivă în care erau internate, de la Spitalul de Boli Infecțioase, a luat foc. 10 bolnavi se aflau înăuntru, 7 femei și 3 bărbați. Aceștia din urmă au scăpat cu viață după ce au sărit pe geam, spun anchetatorii. Pacientele, însă, nu au supraviețuit.

Așa cum s-a întâmplat și la celelalte incendii produse în spitale, în pandemie, din nou se vorbește despre probleme pe care cei puși în fruntea unităților medicale nu le-au rezolvat. Premierul a cerut demiteri, în timp ce președintele a spus că statul a eșuat să-și protejeze cetățenii.

Trupul unui pacient este scos ars, pe geam, din salonul de terapie intensivă al Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.

Era ora 9 și 48 de minute când era anunțat incendiul. Zece pacienți se aflau în salonul de ATI, de la parter. Focul izbucnit a fost urmat de fum și haos. Primul echipaj de pompieri a ajuns la locul incendiului după 8 minute de la apelul la 112. La ISU se activează planul roșu și în fața spitalului încep să curgă mașinile de pompieri și ambulanțele.

Citește și
incendiu
Comsia Europeană transmite condoleanțe familiilor victimelor incendiului izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Începe evacuarea celor 125 de pacienți. Unii sunt scoși pe ferestre și coborâți cu autoscara de pompieri. Mulți au nevoie de oxigen. Medicii și asistentele aleargă dintr-o parte în alta cu tuburi de oxigen.

Copleșită de durere, o asistentă se oprește lângă balustrada de beton și plânge. În curtea spitalului, pe iarbă mai mulți colegi încearcă să salveze o viață.

Apar veștile rele. 7 dintre pacienții internați în secția de ATI sunt morți. Cinci s-au stins pe loc - intoxicați cu fum sau arși.

În fața spitalului, pacienții evacuați așteaptă să fie preluați de ambulanțe. Este haos și sunt prea puține salvari care să transporte pacienții, unii cu măști de oxigen, ori acoperiți cu pături. Părăsit de puteri, un bolnav se așează pe trotuar.

Rudele au venit într-un suflet să afle ce s-a întâmplat.

„Nu știu nimic ce s-a făcut cu ei. Unde au fost transferați. Nu poți să intri, nu ai acces. De ce se plătesc atâtea taxe și atâția bani pentru sistemul de sănătate, un sistem de sănătate bolnav. Toate lumea își pune întrebarea de ce se repetă acest necaz în probeleme cu terapia intensivă”, spune una dintre rude.

Incendiul a fost stins după o oră. În curtea spitalului a fost instalată o unitate mobilă pentru triajul pacienților.

Ulterior majoritatea au fost duși la Spitalul Județean de Urgență Constanța și la Spitalul de Pneumoftiziologie.

ISU Dobrogea a cerut ambulanțe din Călărași și Ialomița și au fost alertate și unitățile sanitare din Medgidia și Mangalia.

La Parchetul Tribunalului Constanța a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult