Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festivalul de roșii din România unde soiurile impresionează prin gustul aparte. Acolo, agricultura se face ca pe vremuri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Roșiile cultivate în comuna Macea din județul Arad au un festival al lor. Pentru că au fost, de-a lungul anilor, o sursă de prosperitate, localnicii le-au dedicat o sărbătoare.

Soiurile cultivate impresionează prin diversitate, dar mai ales prin gustul aparte. Acolo, agricultura se face ca pe vremuri.

Client, gustând dintr-o felie de roșie: „Nu există așa ceva, este aproape unicat în România”. Producător: „Cum este gustul?” Client: „Super fain!”

Cum se numesc roșiile în comuna Macea, unde se practică grădinăritul după vechile obiceiuri

În comuna Macea, aflată nu departe de frontiera vestică, la roşie se spune „părădaică”, după ungurescul „paradicsom”. Aici, se practică grădinăritul după vechile obiceiuri, astfel încât gustul părădăicilor să fie bogat şi aromat. Bogate sunt şi soiurile: mari, mici, sângerii, mai vineții, roz ori galbene.

Dan Bota, producător: „Avem aici roșii Casarosa o roșie roz cu un gust excepțional apoi avem roșii negre bogate licopen și aici avem roșii. Le producem pe pământ cu gunoi de grajd foarte mult și polenizate cu bondar”.

Citește și
cactus
De ce cactușii sunt plantele ideale pentru împodobirea casei și sunt folosiți tot mai des ca mărturii de nuntă

Mihai Lasc, producător: „Aceasta este o roşie siciliană. Aceste roșii sunt roşii ciocolată care au de 10 ori mai mult licopen decât celelate roșii și sunt foarte bune pentru sănătate”.

Și tomatele românești sunt reprezentate la festival. Însă odată culese, trebuie consumate repede, spun cultivatorii.

De ce nu se poate comercializa roșia românească de la Macea

Mihai Lasc, producător: „Avem și roșia noastră tradițională foarte frumoasă și gustoasă, dar nu se poate comercializa, trăiește doar în ziua când o aduni atât după care se prăpădește asta-i problema".

De la un festival al roșiilor nu putea lipsi bulionul, ingredientul-cheie al tocănițelor după reţete româneşti .

Bulionul de Macea, condimentat cu pătrunjel și ardei gras

Grigore Marița, producător: „Aici facem un bulion de Macea foarte bun și-l condimentăm cu frunze de pătrunjel și cu ardei gras”.

Oaspeţii festivalului s-au bucurat de spectacol, după care au făcut turul tarabelor pline cu legume proaspete.

Femeie: „Roșiile sunt foarte frumoase și gustoase sigur vom pleca cu plasa plină”.

Bărbat: „Am venit special pentru festival, este renumită zona, este o tradiţie”.

„Al șaselea simț de la Macea”

Ciprian Otlăcan, primar comună Macea: „La Macea noi cunoaștem șase gusturi: sărat, dulce, acru, amar și iute și al şaselea simț de la Macea este gustul părădăicilor de la Macea”.

Înainte de Revoluţie, din comuna Macea plecau la export mii de vagoane încărcate cu tomate.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult