Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festin tradițional pentru turiștii din Gurghiu, județul Mureș. Mămăliga este preferata gurmanzilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un adevărat festin tradițional a fost întins zilele acestea la poalele munților Gurghiu, din Mureș.

Cele mai căutate preparate au fost cele care aveau în centru mămăliguța aurie preparată la ceaun sau bulzul cu brânză alături de sărmăluțe sau tocănița de miel. Cert e că nimeni nu a plecat de la târg fără să mănânce copios ca-n Ardeal.

Bulzul, cel mai căutat preparat

„Bot”, cum e cunoscut în zonă sau mai popular, bulzul este cel mai căutat la sărbătoarea câmpenească din Valea Regilor din județul Mureș.

Bătrânică: „Se pune, dacă ești acasă, pui pe sobă. Dacă nu e sobă și e aragaz, pui într-o cratiță sau bagi în cuptor și la grătar".

Gospodină: „Trebuie să faci o mămăligă mai vârtoasă, nu ca cea preparată acasă, normal. Brânză e de burduf, cașul frământat pe care noi îl păstrăm în berbințe tradițional sau în pungi în congelator".

Citește și
pastile de vitamina D
Un nutriționist de la Harvard a dezvăluit care este vitamina numărul 1 pentru un creier sănătos și ce alimente o conțin
Balmoșul, la mare căutare

Tot din mămăligă se face la ceaun balmoș, un preparat delicios tot cu brânză care se topește în gură.

Gospodină: „Balmoșul e din jintuit, așa se numește când se stoarce cașul, ceva gras, grăsimea. Se pune la fiert, făină în ploaie, pe final brânză, burduf, urdă, ouă bătute, smântână și unt, puțin unt".

Ca să meargă perfect mămăliguța, bucătarii din zonă au pus pentru câteva ore mielul la proțap, uns cu mirodenii, sau au fiert pe îndelete la ceaun sarmale cu afumătură.

Turist: „Foarte bună mâncarea. Ciobanii de aici știu să pregătească ca la carte”.

Reporter: Bot ați mai mâncat?

Turist: „Da și în copilărie îmi făcea bunica bot".

Turist: „Bot românesc de pe valea Gurghiului și tocăniță de miel. Este cea mai mare minunăție".

Gospodină: „Avem plăcintă cu brânză și ceapă, cu prune și cu varză, toate tradiționale de aici. Se făceau de obicei de Crăciun, de Paști, de Sfânta Maria. N-am avut timp să le răcim că s-au cam epuizat".

Pe lângă gustarea mâncărurilor tradiționale, cei care ajung aici pot vizita și casele alegorice, care respectă arhitectura și stilul tradițional al locuințelor din Valea Gurghiului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult