Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii români spun că nu se mai poate face agricultură fără irigaţii. Autoritățile vin deocamdată doar cu promisiuni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fermierii români spun răspicat că nu se mai poate face agricultură, fără irigaţii. În lipsa unui sistem pus la punct de stat, la nivel naţional, cei mai mulţi dintre agricultori încearcă să facă singuri ceva, mai ales că seceta a făcut ravagii.

Vara trecută a fost cea mai caldă din 1961 încoace. Ministrul Agriculturii vine deocamdată doar cu promisunea unui plan strategic prin intermediul căruia fermierii vor putea accesa fonduri.

George Chiriţă este din Giurgiu are 24 de ani, iar în perioada pandemiei a preluat ferma de la tatăl său. Anul trecut doar cu ajutoriul irigațiilor a reuşit să îşi salveze culturile de rapiță, porumb și floarea soarelui.

Cu veri tot mai rele presiunea din agricultură crește, iar asta înseamnă că și modul în care trebuie lucrat pământul ar trebui schimbat.

George Chiriţă – fermier: ”Pe digitalizare până acum investiția a fost aproape de 0, pentru că sunt foarte multe soluții gratuite. Pe irigații fiind începute proiectele din 2015, până acum au fost folosiți aproape 4 milioane de euro. Mare parte din comună beneficiază de echipamente de irigat”.

Sunt și fermieri care s-au împrumutat ca să poată să îşi irige terenurile. Este și cazul lui Răzvan, care a luat un credit pe o periodă de 6 ani în valoare de aproape opt sute de mii de lei. Răzvan Prelipcean – fermier: ”Pe partea de irigații la noi în fermă avem sistem prin picurare, lucrăm 50 de ha de legume, iar astea ne ajută mult mai ales la productivitate. Mai avem investiții în tamburi, iar acum avem finalizată investiția și urmează să primim doi pivoți, complet digitalizați pe care îi vom folosi pe culturile mari și care vor avea stații meteo”.

Alin este din Vaslui și produce cereale și legume pe 70 de ha. Mai mult decât atât, în timpul liber îl ajută și pe tatăl său cu idei inovatoare pentru a putea face față celor 2.200 de ha pe care le are. Spune că irigă atât cât poate, iar pentru a stoca apa din sol, evită să facă exploatații agricole intensive.

Alin Luculeasa – fermier: ”Au fost pe timpul vechiului regim câteva irigații, în momentul de față. Nu mai există absolut nimic. Problema este că nu avem nici surse de apă. Cred că trebuie făcut cel puțin un plan mare, la nivel național pentru a putea face aceste sisteme. Nu pot fi făcute de unul singur. Este nevoie de o schemă de ajutorare, de specialiști de investiții făcute cu cap”.

Ministrul Agriculturii Petre Daea susține că 13 județe vor avea, până în 2027, canalele vechi de irigaţii reabilitate.

Petre Daea - Ministrul Agriculturii: ”A fost aprobat de Parlamentul României și prin care se vor reabilita până în 2027, pe o suprafață de 2,6 milioane de hectare, aprobând prin lege 1,5 miliarde europ. Aceasta este prima direcție de acțiune care se află în mâna statului”.

În acelaşi timp, tinerii fermieri i-au cerut ministrului bani pentru a forma specialiști în informatică agricolă. Suma necesară este de 100 de milioane de euro, iar banii vor fi alocați din Planul Național Strategic, care are un buget total de 16 mld. de euro.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult