Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, țara tuturor posibilităților. Motivul pentru care unii fermieri nu își pot uda culturile, deși au apa lângă ei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși au apa lângă ei, fermierii din zona nisipoasă a Olteniei nu își pot uda culturile. Sistemul de irigații a fost furat bucată cu bucată în ultimii ani, așa că nu mai există instalațiile care să transporte apa din canal în brazdele secate.  

 Hoții au fost prinși, dar nu au plătit pentru ce au făcut. Așa că agricultorii care vor să irige trebuie să-și cumpere propriile echipamente.

La Călărași, în județul Dolj, erau 19 stații de pompare, dar din pricina furturilor nu mai funcționează niciuna.

Gelu Firan, director Organizația Udătorilor de Apă: „Nu mai sunt funcționale stațiile din 2013, s-au furat într-adevăr atunci tot ce se putea și s-a dus la fier vechi.”

Mai mulţi indivizi au fost prinşi în timp ce scoteau conducte din pământ. A fost doar un episod dintr-un lung șir. Hoţii au distrus sistemul secundar de irigare, cel care leagă magistrala principală de culturile oamenilor. Au fost furate pompe, hidranţi, tuburi, motoare electrice, transformatoare şi conducte, de pe o distanţă de câteva sute de kilometri.

Citește și
Fabrica
Industria care înflorește în România. Producția a explodat în ultimul an, în mare parte datorită importurilor

Sorin Sandu, primarul din Călărași: „Era o infrastructură metalică pe care erau așezate 4 sau 5 pompe, acele pompe introduceau într-o conductă comună, iar de aici plecau subteran către sute de hectare. Un obiect de genul ăla care are valoare probabil de 100.000 de euro l-au vândut cu trei - patru milioane”.

Între timp, pe ogoare, situația este dramatică. Autoritățile au refăcut canalele, dar fermierii au trebuit să își tragă singuri apa până la culturi. Prețul unui echipament porneşte de la câteva mii de euro, și poate ajunge la câteva zeci de mii.

Florică Vraciu, fermier: „La 5 aspersoare să uzi cu 3 litri de benzină o oră jumate - 2 și să uzi cu 30 de aspersoare 3 ore din canal. E diferență de la cer la pământ.”

Cristian Tecșilă, fermier: „Eu sunt norocos, unul dintre norocoșii care stăm aici la 100 de metri de canal și o să pot să ud cu motopompă legată la tractor. Numai motopompa a costat peste 1.000 de euro.”

Veta Păsculescu, director ANIF Dolj: „Este secetă, Dunărea scade, interesul este ca aceste canale să le facem să le aducem la nivel să le umplem cu apă ca să asigurăm fermierilor apă pentru culturile care le au.”

Potrivit Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, anul trecut, autoritățile au pus în funcţiune 21 de staţii de pompare: în Constanța, Tulcea, Teleorman, Vaslui şi Dolj. Alte 64 sunt în lucru, în 15 judeţe din sud-estul ţării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult